Pizza z chorizo i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać cukier,dodać pokruszone drożdże,wymieszać.Mleko i wodę wlać do małego rondla,lekko podgrzać,letnie dodać do drożdży i cukru,wymieszać.Odstawić na 5-10 minut, a nastepnie dodać oliwę.
2.Mąkę przesiać przez sito,dodać mieszankę drożdży i sól, zagnieść ciasto.Wyrabiać do momentu,aż stanie sie elastyczne (około4-5 minut).Ciasto przykryć ręcznikiem,aby nie wyschło,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia.
3.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na oprószony mąką blat i wyrabiać około 10 minut.Ciasto rozwałkować na placek o średnicy 25-30 cm,brzegi wywinąć,aby były grubsze.
4.Sos pomidorowy:do blendera wrzucić pomidory,czosnek i szczyptę ostrej papryki,zmiksować.
5.Spód pizzy posmarować oliwą i sosem pomidorowym.Na wierzchu ułożyć plastry chorizo,boczek,pieczarki,oliwki,mozzarellę,posypać świeżo zmielonym pieprzem.Piec 20 minut w temperaturze 190 stopni C.Pokroić na kawałki.Podawać gorącą.
Komentarze