farsz:
0,5kg pieczarek
laska kiełbasy (np. toruńska pieczona, toruńska)
1x duża cebula
1x papryka czerwona
2x pomidor
kilka ogórków konserwowych
kilka plastrów szynki
kilka plastrów żółtego sera
przyprawa do pizzy
oregano, majeranek
sól
olej
Pizza wiejska xxl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Drożdże rozpuścić w bardzo ciepłej wodzie. Mąkę przesiać do miski, dodać olej i sól. Wlać rozczyn z drożdży. Wymieszać delikatnie i wyrobić. odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h.
2.farsz:
Pieczarki pokrojone w półplasterki podsmażyć na odrobinie oleju z dodatkiem majeranku, oregano i soli. Kiełbasę pokroić w plasterki/półplasterki. Cebulę w cienkie pióra. Paprykę pokroić w kostkę a pomidory i ogórki w plastry.
3.Gdy ciasto wyrośnie..
ciasto rozwałkować (duży okrąg) i posmarować ketchupem ,a boki zagiąć tak, by tworzyły cienki brzeg. układać na pizzy składniki: plastry szynki, pieczarki, kiełbasę, pomidory , ogórki. Posypać papryką i cebulą. Całość obsypać przyprawą do pizzy i włożyć do nagrzanego do 220*C piekarnika na 20min. 5min przed końcem wyłożyć ser na pizzę. Wyciągnąć gdy będzie roztopiony.
Porady
idealnymi dodatkami do takiej pizzy są jeszcze kabanosy i salami
Komentarze