Pizza z boczkiem, papryką, cukinią, pieczarkami i serem pleśniowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Podstawą dobrej pizzy jest ciasto, dodatki możemy komponować wg swoich upodobań, tym razem podałam ją z boczkiem, papryką, cukinią, pieczarkami i serem pleśniowym, wyszła pyszna.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    Na dwie duże pizze
    3 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    2 czubate łyżki semoliny
    30 g drożdży świeżych
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    3/4 szklanki ciepłej wody
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki oliwy

    Nadzienie:
    1 młoda cukinia
    30 dag pieczarek
    20 dag chudego boczku wędzonego
    150 g sera pleśniowego Lazur
    1 papryka pomarańczowa
    4 łyżki ajvaru
    przyprawa ziołowa do pizzy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pizza z boczkiem, papryką, cukinią, pieczarkami i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Wodę wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać cukier zamieszać,dodać poruszone drożdże, oprószyć łyżeczką mąki, odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
    Mąkę pszenna wymieszać z semoliną oraz solą wbić jajko dodać oliwę oraz zaczyn i wyrobić ciasto. Uformować kulę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Ciasto podzielić na dwie części rozwałkować na dwa okrągłe placki, ułożyć na blasze.
  • Z nadzieniem 2. Nadzienie:
    Placki drożdżowe smarujemy ajvarem, układamy plasterki pokrojonych pieczarek, boczku, cukinii oraz paprykę pokrojoną w cienkie paski, całość oprószamy przyprawą do pizzy.
    Na wierzchu kładziemy pokrojony cieniutko ser pleśniowy wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika i pieczemy około 20 minut, podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Pieczarki Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować