Zapraszam na smaczną pizzę, którą możemy podać na obiad lub kolację. Pizzę przygotowałam z dodatkiem parzonego boczku, papryki, pieczarek i startego żółtego sera. Polecam.
1 godz. 40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Na ciasto :
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka suchych drożdży
duża szczypta soli
5 łyżek ciepłej wody
1 łyżka oleju
Pozostałe składniki :
1/2 dużej czerwonej papryki
1 cebula
2 małe ząbki czosnku
5 dużych pieczarek
5 łyżek pokrojonego parzonego boczku
2 łyżki ketchupu
2 garście startego żółtego sera
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
natka pietruszki do dekoracji
Ponadto :
tortownica o średnicy 24
papier do pieczenia
Pizza z boczkiem, czerwoną papryką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkładamy składniki na ciasto i zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
W międzyczasie czosnek i cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
Boczek kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w wzdłuż na mniejsze części.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy wyrośnięte ciasto. Delikatnie rozciągamy na dnie blaszki i formujemy rant. Ciasto smarujemy ketchupem i układamy kolejne warstwy : połowa sera, cebula i czosnek, boczek, posypujemy przyprawami, pieczarki, papryka, reszta sera i ketchup, posypujemy przyprawami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 - 40 minut, aż ciasto będzie lekko brązowe.
Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki lub pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze