PIZZA PIEKIELNA (PIZZA INFERNALE)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

PIZZA dla wielbicieli zdecydowanych smaków. Jak wskazuje nazwa rozgrzewająca, idealna na zimne dni ;) ... z pikantną kiełbasą, serem gorgonzola i pieczarkami.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • NA CIASTO (na 3 pizze o średnicy 32 cm):
    0,5 kg mąki
    25 g świeżych drożdży
    ok. 300 ml ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    4 łyżki oliwy z oliwek

    NA SOS POMIDOROWY:
    passata pomidorowa lub pomidory z puszki bez skórki
    oliwa z oliwek
    oregano
    sól


    DODATKOWO (1 piekielną pizzę)
    ok.100 g bardzo cieńko pokrojonej pikantnej kiełbasy (włoska:salame piccante)
    5 pieczarek
    1/3 kulki mozzarelli
    troszkę sera typu gorgonzola
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sos pomidorowy Pizza

Pizza piekielna (pizza infernale) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0tybtt7 1. Wykonaj ciasto.
    Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw
    na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn
    i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób
    będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki).Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
    Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą część wyrabiaj na lekko opruszonym blacie, aż ciasto stanie się gładkie, uformuj kulki,
    posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
    Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą.
    Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce.
    Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie
    nakładaj składniki.
  • 2. Do wysokiego garnka wlej passatę, trochę oliwy do smaku, dopraw solą I oregano. Następnie gotujpo przykryciem, od czasu do czasu mieszając, tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.)
  • 3. Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃.
    Nakładaj składniki na ciasto.
    Najpierw sos pomidorowy, pieczarki pokrojone, kiełbasę i pieczrki pokrojone w cieniutkie plasterki. Następnie dopraw solą (uwaga kiełbasa i ser są słone) i polej odrobiną oliwy z oliwek. Na sam wierzch rozłóż mozzarelle i gorgonzolę pokrojoną na małe kawałeczki. Włóż blachę z przygotowaną pizzą na środkową część piekarnika.
    Piecz przez ok.15 - 20 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.
    BUON APPETITO!!!

Porady

Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie sosu pomidorowego, zrób pizzę z passatą pomidorową bez wcześniejszego jej gotowania. Ja często tak robię i pizza wychodzi równie smaczna! Nie wiem czy uda Wam się znaleźć oryginalną włoską pikantna kiełbasę. Jeżeli takiej nie znajdziecie to zastąpcie ją np.pikantną polską salami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować