PIZZA z PIECZARKAMI (PIZZA con i FUNGHI)

  • wyświetlono: 2092 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszna pizza z pieczarkami, którą można przygotować w wersji ROSSA (z sosem pomidorowym) lub BIANCA (bez sosu pomidorowoego - polewając spód ciasta zamiast passatą odrobiną oliwy z oliwek).

Maria da leccarsi le dita
  • 100min

Składniki

NA CIASTO (na 3 pizze o średnicy 32 cm):
0,5 kg mąki
25 g świeżych drożdży
ok. 300 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
4 łyżki oliwy z oliwek

NA SOS POMIDOROWY:
passata pomidorowa lub pomidory z puszki bez skórki
oliwa z oliwek
oregano
sól


DODATKOWO (1 pizzę z pieczarkami)
5 pieczarek
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 mozzarelli
sól
natka pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

PIZZA z PIECZARKAMI (PIZZA con i FUNGHI)

  • 1. 1.Wykonaj ciasto.
    Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw 
    na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
    W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn 
    i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób 
    będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki).Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
    Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą część wyrabiaj na lekko opruszonym blacie, aż ciasto stanie się gładkie, uformuj kulki, 
    posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
    Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą.
    Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce. Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie nakładaj składniki.
  • 2. 2.Do wysokiego garnka wlej passatę, trochę oliwy do smaku, dopraw solą I oregano. Następnie gotujpo przykryciem, od czasu do czasu mieszając, tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.)
  • 3. 3.Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250˚C
    Nakładaj składniki na ciasto.
    Najpierw sos pomidorowy, pieczarki pokrojone w cieniutkie plasterki. Następnie dopraw solą i polej oliwą z oliwek. Na sam wierzch rozłóż mozzarelle pokrojoną na małe kawałeczki. Włóż blachę z przygotowaną pizzą na środkową część piekarnika.
    Piecz przez ok.15 - 20 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.
    Po wyciągnięciu z pieca udekoruj posiekaną natką pietruszki .

    BUON APPETITO!!!

Porady

RADA
Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie sosu pomidorowego,
zrób pizzę z passatą pomidorową bez wcześniejszego jej gotowania.
Ja często tak robię i pizza wychodzi równie smaczna!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkitania_kuchniaz_roznych_stron_swiatamozzarellapizzakuchnia wloska

Komentarze

Podobne przepisy

image-10vk0rg

Dodane przez: natalia2004

prosta pizza z szynką i pieczarkami

Bardzo prosta w przygotowaniu i...

MINI PIZZA Z SZYBK, PIECZARKAMI I CEBULKĄ

Dodane przez: zandero99

MINI PIZZA z pieczarkami, szynką i cebulką

Ten przepis na ciasto dostałam...

Pizza z tortilli z szynką i pieczarkami

Dodane przez: MonikaW

Pizza z tortilli z szynką i pieczarkami

Pyszna i bardzo szybka w wykonaniu

Pizza z salami, pieczarkami i mozzarellą

Dodane przez: Ola1984

Pizza z salami, pieczarkami i mozzarellą

Pyszna pizza na cienkim cieście....

pizza

Dodane przez: martaf

Pizza z szynką i pieczarkami

W mojej rodzinie uwielbiają ją...

Pizza z szynką i pieczarkami

Dodane przez: ewuska2016

Pizza z szynką i pieczarkami

Pizza zrobiona w domu smakuję zdecydowanie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE