Pizza na ryżowym spodzie.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

... z boczkiem i cukinią. Kreatywna, przepyszna obiadowa pizza. Jedna z najlepszych jaką jadłam :-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    100 gr ryżu jaśminowego
    3 cukinie
    300 gr boczku wędzonego parzonego
    200 gr boczku wędzonego surowego
    Składnik podstawowy dodatkowy:
    spód drożdżowy
    Składniki dodatkowe:
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    3 łyżki keczupu
    3 łyżki sosu czosnkowego
    3 łyżki wody
    1 łyżeczka przyprawy włoskiej
    250 gr sera żółtego
    Sól i pieprz, przyprawa włoska do smaku
    Margaryna do wysmarowania formy
    Dekoracja:
    sałatka ogórkowa
    keczup

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na ryżowym spodzie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wymieszanych składników na spód pizzy dodać ugotowany w osolonym wrzątku, według instrukcji na opakowaniu ryż i ponownie zagnieść gładkie ciasto.. Odstawić 1 godzinę na wyrośnięcie.
  • 2. Boczek pokroić w małą kostkę. Przesmażyć na suchej patelni. Tak przygotowane kawałki boczku włożyć do miski, olej zostawić.
  • 3. Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końcówki. 2 sztuki pokroić w grubsze plastry, następnie w ćwiartki. Usmażyć na oleju z boczku do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą włoską. Pozostałą cukinię potrzeć na tarce na cienkie plastry.
  • 4. Przecier pomidorowy wymieszać z keczupem, sosem czosnkowym, przyprawą włoską i wodą na gładki sos.
  • 5. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wysmarować margaryną. Wyrośniętym ciastem wylepić formę. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Na całym spodzie rozłożyć kawałki boczku i cukinii. Na to położyć plastry surowej cukinii. Całość posypać startym żółtym serem.
  • 6. Odstawić jeszcze na 30 min. Piec w nagrzanym do 200stC piekarniku 15-18 minut.
  • 7. Podawać z sałatka z ogórków i udekorowane keczupem.

Porady

Przepis na drożdżowy spód pizzy: Składniki: 500 gr mąki 1 op. suchych drożdży (8gr) 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 30 gr oleju rzepakowego 1 szkl ciepłej wody 1 łyżka przyprawy włoskiej Przygotowanie: Mąkę, suche drożdże, sól, cukier i przyprawę włoską wysypać na stolnicę. Wymieszać. Dodać partiami olej i ciepłą wodę. Zagnieść gładkie ciasto, które włożyć do suchej miski i odstawić 1 godzinę do wyrośnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Boczek wędzony Cukinia Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować