Pizza na cieście francuskim z oliwkami, kukurydzą i sosem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Od czasu do czasu lubimy zjeść na obiad taką pizzę na cieście francuskim. Zawsze do takiej pizzy robimy domowy sos pomidorowy. Zaletą tej pizzy jest to, że nie musimy robić ciasta. Prosto i pysznie. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na sos:
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    1 puszka pomidorów
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    zioła prowansalskie według uznania
    papryka ostra mielona do smaku

    Dodatkowo:
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    20 dag sera żółtego
    kilka łyżek kukurydzy konserwowej
    kilka łyżek oliwek zielonych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pizza na cieście francuskim z oliwkami, kukurydzą i sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa, przesmażamy, dodajemy pomidory i dusimy do miękkości, przyprawiamy do smaku i blenderem miksujemy na gładki sos. Studzimy.
  • 2. Do pieczenia: Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, użyłam blaszki 24 cm x 35 cm, a nadmiar ciasta zawinęłam formując brzeg. Na ciasto rozsmarowujemy sos, dajemy oliwki przekrojone na połowę i kukurydzę, posypujemy serem żółtym startym na tarce o małych oczkach.
  • 3. Pieczenie: Tak przygotowaną pizzę pieczemy w temperaturze 220 stopni do zrumienienia się około 25 minut.
  • 4. Podanie: Gotową pizzę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Taka pizza to porcja dla 4 osób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kukurydza Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować