Pizza margherita zwana pizzą Małgorzaty

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Najsławniejsza pizza świata, którą chyba jadł każdy choć pod różnymi nazwami - w Polsce trafiłam nawet na tłumaczenie pizza Małgorzaty i dowiedziałam się pochodzenia tej nazwy, tłumaczonej od imienia królowej Margherity Marii Teresy Giovanni di Savoia. Zainspirowana tą historią postanowiłam zrobić swoją wersję

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • świeża bazylia
    opakowanie kulek mocarelli
    domowa passata - 1 szklanka
    2 łyżeczki mojej mieszanki przypraw (oregano, papryka słodka, papryka ostra, tymianek, lubczyk, koper, mięta)
    cukier
    sól
    na ciasto:
    500g mąki do pizzy
    10 dag suchych drożdży
    łyżka oliwy
    cukier 15 g
    330 ml ciepłej wody
    sól
    garść kaszki kukurydzianej do wysypania papieru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza margherita zwana pizzą małgorzaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto: mąka, drożdże, cukier, sól, woda, oliwa - wyrabiamy robotem kuchennym.
  • 2. Do passaty wsypujemy mieszankę przypraw, odrobinę cukru i sól, mieszamy - przyprawy w tym czasie wyciągną wilgoć.
  • 3. Na blachę wykładamy papier - na środek papieru wysypuję garść kaszki kukurydzianej - rozciągam ciasto (naoliwiam ręce), smaruję passatą, układam kulki mozzarelli - wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 220 st.C po 15 min zmniejszam na 200 st.C i piekę około 10 min.
    Gorącą pizzę posypuję świeża bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować