Mój sposób na przywołanie włoskich klimatów i smaków.Do jej przygotowania używam domowego sosu pomidorowego, który przygotowuję latem, ze świeżych, dojrzałych pomidorów.
Pizza margherita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, ciepłej (nie gorącej!) wody, szczypty soli i cukru oraz łyżeczki mąki przygotuj zaczyn, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiej do miski przez sito, dodaj wyrośnięte drożdże, oliwę z oliwek i zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj kulę, włóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
2.Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w plastry. Bazylię umyj, osusz. Mozzarellę pokrój w plastry lub rozerwij na mniejsze kawałki.
3.Ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na placek o grubości około 0,5 cm, nakłuj widelcem.
Na cieście rozsmaruj sos pomidorowy, posyp oregano, ułóż plastry pomidora, przypraw pieprzem, dodaj listki bazylii, a na wierzch kawałki mozzarelli.
4.Piecz około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C, aż ciasto będzie chrupiące, a ser apetycznie się stopi.
Podawaj gorącą pizzę posypaną świeżą bazylią.
Komentarze