Pizza margherita

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mój sposób na przywołanie włoskich klimatów i smaków.Do jej przygotowania używam domowego sosu pomidorowego, który przygotowuję latem, ze świeżych, dojrzałych pomidorów.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - szklanka mąki (pszennej),
    - 2,5 dag drożdży,
    - 1/4 szklanki ciepłej wody,
    - łyżka oliwy,
    - szczypta cukru,
    - sól, pieprz.
    Dodatki:
    - 6 łyżek domowego sosu pomidorowego (ewentualnie ze słoika),
    - łyżeczka suszonego oregano,
    - kulka (125 g) mozzarelli,
    - 2 pomidory,
    - kilka listków świeżej bazylii,
    - świeżo zmielony, czarny pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza margherita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, ciepłej (nie gorącej!) wody, szczypty soli i cukru oraz łyżeczki mąki przygotuj zaczyn, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Pozostałą mąkę przesiej do miski przez sito, dodaj wyrośnięte drożdże, oliwę z oliwek i zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj kulę, włóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  • 2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w plastry. Bazylię umyj, osusz. Mozzarellę pokrój w plastry lub rozerwij na mniejsze kawałki.
  • 3. Ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na placek o grubości około 0,5 cm, nakłuj widelcem.
    Na cieście rozsmaruj sos pomidorowy, posyp oregano, ułóż plastry pomidora, przypraw pieprzem, dodaj listki bazylii, a na wierzch kawałki mozzarelli.
  • 4. Piecz około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C, aż ciasto będzie chrupiące, a ser apetycznie się stopi.
    Podawaj gorącą pizzę posypaną świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować