Pizza Margherita

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Przepis na dwie pizze (2 porcje).

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    7 g suchych drożdży
    szklanka letniej przegotowanej wody
    1,5 łyżeczki soli
    szczypta cukru

    Na wierzch:
    250 ml passaty pomidorowej (tutaj zblendowane pomidory z puszki)
    sól
    świeże liście bazylii
    dwie kulki mozzarelli
    10 dag żółtego sera (tutaj: gouda)
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ser

Pizza margherita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w letniej wodzie, mieszamy z mąką i solą, po czym wyrabiamy ciasto rękami do uzyskania gładkiej i elastycznej masy.
    Formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 h. Ciasto najlepiej nasmarować z wierzchu oliwą i przykryć ściereczką.
    Gdy podwoi swoją objętość podzielić na dwie części, każdą z nich rozciągnąć uformować pizzę. Na wierzch wylać passatę z odrobiną soli.
  • 2. Tak przygotowany spód posypujemy odrobią startego sera i skrapiamy oliwą, wsypujemy resztę sera, dodajemy poszarpaną w kawałki mozzarellę i liście bazylii. Wszystko solimy (wg. uznania) i na koniec ponownie skrapiamy odrobiną oliwy.
    Wstawiamy na ok 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200'C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Mozzarella Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować