Pizza margherita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w 40 ml letniej wody, dodać łyżeczkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Resztę mąki przesypać na stolnicę, dodać wyrośnięte drożdże, sól, oraz oliwę z oliwek. Dodać ok. 100ml zimnej wody i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz by podwoiło swą objętość.
3.Ciasto rozwałkować na kształt koła, wylepić nim natłuszczoną okrągłą formę do pizzy. Ketchup zmieszać z przecierem, rozsmarować na cieście.
4.Pomidora umyć, pokroić w plastry i ułożyć na cieście, tak, by po pokrojeniu, na każdej porcji był jeden plaster pomidora. Oprószyć lekko solą. Posypać posiekaną bazylią. Mozarellę pokroić w plastry, rozłożyć na pizzy, na koniec posypać starty żółty ser. Piec ok. 25 min w temp. ok. 200st.
Komentarze