Piwoszki (ciasteczka na smalcu z powidłami)

4.97 (204 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kiedy byłam dzieckiem ciasteczka na smalcu często piekła moja mama. Wypróbowałam mnóstwo przepisów na ciasteczka ale te biją je wszystkie na głowę. Mogę przysiąc, że lepszych nie jadłam. Wyglądają niepozornie ale są tak delikatne, dosłownie rozpływają się w ustach. Nie sposób poprzestać na jednym.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (na dwie blaszki ciasteczek):
    340 g mąki pszennej
    1 żółtko
    100 g smalcu
    150 g masła
    50 g cukru pudru
    1/2 szklanki piwa
    szczypta soli
    dodatkowo:
    400 g powideł śliwkowych
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.97 (204 ocen)

Piwoszki (ciasteczka na smalcu z powidłami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piwoszki na smalcu krok 1 1. Mąkę posiekać z masłem i smalcem. Dodać cukier puder, żółtko i sól. Wlać piwo (świeżo otwarte) i zagnieść szybko ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i pokroić na malutkie kwadraty. Na każdy za pomocą szprycy wycisnąć po przekątnej po odrobinie powideł.
  • piwoszki na smalcu 2. Zlepiać po dwa przeciwległe rogi i układać ciasteczka na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 20 minut aż będą złote. Zaraz po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.

Porady

Swoją niezwykłą kruchość zawdzięczają dodatkowi smalcu, ciasteczka ze smalcem są smaczniejsze niż te na najlepszym maśle. Z kolei dodatek piwa spulchnia je, piwo odparuje podczas pieczenia i pozostawi smaku więc spokojnie ciasteczka można podać dzieciom.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piwo Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować