Pita w stylu indyjskim z burgerem ciecierzycowym i paneerem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tym razem burger w wersji wege. Chrupiący chlebek pita nadziany burgerem z ciecierzycy, smażonym serem paneer i sosem z przyprawą garam masala, podany z warzywami. Na bardzo konkretny obiad!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Chlebki pita - 4 szt

    Kotlety z soczewicy:
    Soczewica czerwona - 150g
    Pieczarki - 5szt
    Cebula - 1szt
    Masło - 1 łyżeczka
    Czosnek - 1 ząbek
    Bułka tarta - 2 łyżki
    Jajko - 1szt
    Przyprawy: papryka słodka, ostra, wędzona, curry, pieprz
    Olej do smażenia

    Paneer smażony:
    Ser paneer - 180g (kupny lub domowy - przepis w opisie)
    Olej do smażenia

    Sos:
    Jogurt naturalny gęsty - 2 łyżki
    Przyprawa garam masala - 1 łyżeczka

    Warzywa:
    Pomidor, ogórek, sałata
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery

Pita w stylu indyjskim z burgerem ciecierzycowym i paneerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pita w stylu indyjskim z burgerem ciecierzycowym i paneerem 1. Soczewicę gotujemy w 1 szklance wody. Pilnujemy, aby się nie przypaliła. Kiedy będzie już miękka, zostawiamy ją pod do ostygnięcia przykryciem, aby wciągnęła resztę wody (jeśli jest jej z dużo można odlać).
    Pieczarki i cebulę kroimy dowolnie, czosnek przeciskamy. Smażymy na maśle, aż cebula będzie szklista, a pieczarki pozbędą się wody. Po schłodzeniu dokładanie miksujemy.

    Ciecierzycę miksujemy, ale tylko chwilkę. Nie musi być gładka. Dodajemy zmiksowane pieczarki, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy, robimy z masy 4 kotlety i smażymy.
  • Pita w stylu indyjskim z burgerem ciecierzycowym i paneerem 2. Ser paneer możemy kupić, lub zrobić sami z przepisu:
    https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/paneer-panir-najprostszy-domowy-ser
    - wystarczy 1 litr mleka.
    Ser kroimy na plastry i smażymy w niedużej ilości oleju. Paneer się nie roztapia przy smażeniu.

    Ja zrobiłam 2 plastry i do każdego burgera dałam po pół.


    Sos:
    jogurt mieszamy z garam masalą.

    Warzywa kroimy.
  • Pita w stylu indyjskim z burgerem ciecierzycowym i paneerem 3. Chlebki pita podgrzewamy w piekarniku zgodnie z instrukcją. Rozcinamy, smarujemy sosem i napełniamy.

    W większych chlebkach powinny zmieścić się także warzywa, ja miałam malutkie bułki, więc warzywa musiałam podać osobno.

    Uwaga! Danie jest bardzo sycące!

Porady

Burger z soczewicy jest pyszny i zasmakuje nawet mięsożercom!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pita

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować