Pilaw kokosowy ze szparagami i cukinią

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bezmięsne danie o kremowej konsystencji podobne do risotto , kokosowe nuty doskonale komponują się z delikatnymi warzywami jakimi są szparagi i cukinia, ten pilaw jest pyszny sam w sobie i doskonale sprawdzi się w roli samodzielnej potrawy. To jedno z dań które w sezonie szparagowym najczęściej pojawia się w mojej kuchni, w wersji dla mięsożerców wystarczy dodać podsmażonego na patelni fileta z kurczaka lub indyka.

  • 35 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 czubata szklanka ryżu basmati
    2 szklanki bulionu warzywnego
    ¾ szklanki mleka kokosowego
    1 pęczek świeżych zielonych szparagów
    ½ szklanki zielonego groszku
    1 cukinia
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    Kawałek pora
    3 łyżki oliwy
    Sól do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku
    Natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pilaw

Pilaw kokosowy ze szparagami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groszek(ja miałam mrożony) ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić na sicie.

    Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę razem z umytym małym kawałkiem pora.

    Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę z czosnkiem i porem, zeszklić 3 minuty, dodać pocięte na małe kawałki szparagi oraz pokrojoną w pół plasterki cukinię , smażyć chwilę pod przykryciem aż warzywa zmiekną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. W garnku zagotować bulion warzywny z mleczkiem kokosowym i łyżeczką soli, wsypać ryż , dobrze zamieszać, i gotować na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut, aż ryż wchłonie płyn, od czasu do czasu zamieszać aby się nie przypalił.
    Zestawić z ognia i zostawić na kilka minut, następnie spulchnić ryż widelcem dodać do warzyw, wsypać groszek, całość podsmażyć minutę, rozłożyć na talerze posypać natką, podawać od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Mleko Ryż Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować