Pikantny gulasz z indykiem i soczewicą

4.5 (167 ocen)

  • 30 min

Pikantne mięso przełamane delikatną słodyczą żurawiny zwieńczone chrupiącymi orzeszkami pistacjowymi.

  • 30 min

Składniki:

  • • 500 g piersi z indyka
    • kilka łyżek oliwy spod suszonych pomidorów
    • 2 garście orzechów włoskich
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 duża cebula
    • olej do smażenia
    • czerwona soczewica 200 g
    • 800 ml bulionu drobiowego
    • kora cynamonu
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 100 g pistacji
    • sos chili ostry i słodki do smaku
    • tabasco- kilka kropel
    • 80 g suszonej żurawiny
    • sól
    • pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Pikantny gulasz z indykiem i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gulasz 1. Przygotowujemy marynatę- orzechy włoskie podprażamy, siekamy i zalewamy oliwą spod suszonych pomidorów. Indyka kroimy w zgrabną dość dużą kostkę, solimy, pieprzymy i przekładamy do marynaty. Mięso powinno marynować się całą noc w lodówce.

    Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Dodajemy indyka wraz z orzechową marynatą i całość chwilę smażymy na dużym ogniu. Kiedy każda kostka indyka będzie obsmażona, całość zalewamy domowym bulionem drobiowym. Dosypujemy czerwoną soczewicę, dodajemy laskę cynamonu oraz żurawinę.
  • gulasz 2. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Łyżkę mąki kukurydzianej rozrabiamy w odrobinie wody i rozprowadzamy w gulaszu. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem tabasco i sosami chili. Na sam koniec dorzucamy posiekane orzeszki pistacjowe.. Dobrze mieszamy. Podajemy ze świeżymi ziołami i orzeszkami pistacjowymi. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować