• 500 g piersi z indyka
• kilka łyżek oliwy spod suszonych pomidorów
• 2 garście orzechów włoskich
• 3 ząbki czosnku
• 1 duża cebula
• olej do smażenia
• czerwona soczewica 200 g
• 800 ml bulionu drobiowego
• kora cynamonu
• 1 łyżka mąki kukurydzianej
• 100 g pistacji
• sos chili ostry i słodki do smaku
• tabasco- kilka kropel
• 80 g suszonej żurawiny
• sól
• pieprz
Pikantny gulasz z indykiem i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy marynatę- orzechy włoskie podprażamy, siekamy i zalewamy oliwą spod suszonych pomidorów. Indyka kroimy w zgrabną dość dużą kostkę, solimy, pieprzymy i przekładamy do marynaty. Mięso powinno marynować się całą noc w lodówce.
Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Dodajemy indyka wraz z orzechową marynatą i całość chwilę smażymy na dużym ogniu. Kiedy każda kostka indyka będzie obsmażona, całość zalewamy domowym bulionem drobiowym. Dosypujemy czerwoną soczewicę, dodajemy laskę cynamonu oraz żurawinę.
2.Przykrywamy i dusimy do miękkości. Łyżkę mąki kukurydzianej rozrabiamy w odrobinie wody i rozprowadzamy w gulaszu. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem tabasco i sosami chili. Na sam koniec dorzucamy posiekane orzeszki pistacjowe.. Dobrze mieszamy. Podajemy ze świeżymi ziołami i orzeszkami pistacjowymi. Smacznego!
Komentarze