Intensywne curry, pikantne chili i delikatny kokos w połączeniu z chrupiącymi warzywami tworzą naprawdę pyszne danie. Gulasz jest rozgrzewający i bardzo pożywny.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
800g fileta z indyka
3 marchewki
1/2 kalafiora
400ml mleka kokosowego
1 czerwona papryczka chili
1 szklanka bulionu warzywnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki curry w proszku
2 łyżeczki kurkumy
250g ryżu
1 dymka
po pół papryki czerwonej i żółtej
100g mrożonego groszku
1 posiekana łyżka natki pietruszki
2 łyżki mąki
olej do smażenia
cukier
sól, pieprz
Egzotyczny gulasz z indykiem i kokosową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem i podsmaż na oleju z każdej strony. Dodaj koncentrat pomidorowy, 2 łyżki curry i łyżeczkę kurkumy. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w paski. Chili rozetnij, usuń środki z pestkami, pokrój w plasterki. Razem z papryką dorzuć na patelnię, chwilę podsmaż. Wszystko przełóż do głębokiego garnka, podlej bulionem i mlekiem kokosowym. Gotuj ok.20 minut.
2.Marchewki umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Kalafior podziel na różyczki. Warzywa ugotuj na pół twardo, osącz. Marchewki i kalafior dodaj do gulaszu ok.10 minut przed końcem gotowania. Na pięć minut przed końcem gotowania dorzuć groszek. Danie zagęść mąką wymieszaną z wodą i wywarem z gulaszu, wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem i cukrem.
3.Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Połącz z resztą curry i kurkumy. Podawaj do gulaszu. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Komentarze