Pikantny gulasz węgierski

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jeden z moich ulubionych gulaszy. Pikantny i aromatyczny. Warto przygotować więcej bo nie nudzi się ani po jednym ani dwóch dniach :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 80 dkg łopatki
    - 20 dkg pieczarek
    - 1 duża papryka czerwona
    - 1 papryczka chilli
    - 1 duża cebula
    vegeta, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka, papryka ostra, czosnek granulowany lub łagodniejszy czosnek niedźwiedzi
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Pikantny gulasz węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w większą kostkę, wsypać wszystkie przyprawy wg swojego gustu, dokładnie wymieszać z mięsem, odstawić na 10-15 min do lodówki.
    Pieczarki opłukać, pokroić w paseczki, paprykę kroimy na większe kawałki, papryczkę chilli bez ziarenek – na drobną kostkę. Cebulę pokroić w większą kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej rzepakowy, Wyjęte z lodówki mięso oprószamy mąką, wykładamy na patelnię i obsmażamy mieszając. Przygotowujemy większy garnek, wlewając do niego 2 szklanki wody i zagotowujemy z 3 liśćmi laurowymi. Obsmażone mięso przekładamy do gotującej wody, zmniejszamy płomień gazu. Dusimy na małym ogniu, w razie potrzeby dolewamy wodę.
    Na patelnię po mięsie, przekładamy pieczarki, papryki i cebulę, mieszając przesmażamy i do garnka z mięsem. Przykrywamy i dusimy ok 40 min.
    Próbujemy sos i w razie konieczności doprawiamy, zwłaszcza na ostro, bo ma być pikantnie.
    Na koniec duszenia gulaszu, na małej patelni roztapiamy trochę smalcu lub jak kto woli rozgrzewamy olej, wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszając smażymy do uzyskania lekko złotej zasmażki. Zasmażkę wlewamy do garnka z gulaszem, energicznie mieszając. Po 2 minutach gulasz gotowy.
    Podajemy z ziemniakami z koperkiem i mizerią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować