Pikantny gulasz węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w większą kostkę, wsypać wszystkie przyprawy wg swojego gustu, dokładnie wymieszać z mięsem, odstawić na 10-15 min do lodówki.
Pieczarki opłukać, pokroić w paseczki, paprykę kroimy na większe kawałki, papryczkę chilli bez ziarenek – na drobną kostkę. Cebulę pokroić w większą kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej rzepakowy, Wyjęte z lodówki mięso oprószamy mąką, wykładamy na patelnię i obsmażamy mieszając. Przygotowujemy większy garnek, wlewając do niego 2 szklanki wody i zagotowujemy z 3 liśćmi laurowymi. Obsmażone mięso przekładamy do gotującej wody, zmniejszamy płomień gazu. Dusimy na małym ogniu, w razie potrzeby dolewamy wodę.
Na patelnię po mięsie, przekładamy pieczarki, papryki i cebulę, mieszając przesmażamy i do garnka z mięsem. Przykrywamy i dusimy ok 40 min.
Próbujemy sos i w razie konieczności doprawiamy, zwłaszcza na ostro, bo ma być pikantnie.
Na koniec duszenia gulaszu, na małej patelni roztapiamy trochę smalcu lub jak kto woli rozgrzewamy olej, wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszając smażymy do uzyskania lekko złotej zasmażki. Zasmażkę wlewamy do garnka z gulaszem, energicznie mieszając. Po 2 minutach gulasz gotowy.
Podajemy z ziemniakami z koperkiem i mizerią.
Komentarze