Pikantna zupa krem z kalafiora

5 (3 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna zupa z dodatkiem płatków nasion papryki ostrej. Oczywiscie to czy zupa będzie bardziej lub mniej ostra zależy od naszych upodobań.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka kalafiora
    1 cebula
    2 marchewki
    2-3 ząbki czosnku
    2 ziemniaki
    1/2 szklanki sera typu cheddar
    Szczypta płatków chilii
    2 łyżki oleju
    2 szklanki bulionu
    1/3 szklanki śmietanki kremówki
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupa kalafiorowa

Pikantna zupa krem z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej rozgrzać w garnku, dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz płatki chili, zeszklić. Następnie obraną marchewkę pokroić w kostkę i dodać do cebulę, poddusić. Dodać pokrojonego na mniejsze części kalafiora, zalać bulionem i dusić aż warzywa będą półmiękkie. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy, gotować do miękkości. Następnie część warzyw wyciągnąć z zupy na bok ok. 2-4 łyżki, resztę zblendowac, dodać całe warzywa, śmietankę oraz ser, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować