Pijane kiełbaski z krewetką i śliwką w boczku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sezon na grillowanie czas zacząć! To chyba ulubiona rozrywka każdego faceta. A jak już jesteśmy przy mężczyznach to dziś coś specjalnie dla nich – pijane kiełbaski z krewetką i śliwką w boczku! Przystawka idealna, o rewelacyjnym smaku i aromacie! To co znajdą się chętni na takie szaszłyki?

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na szaszłyki:
    ◦10 cienkich kiełbasek śląskich lub frankfurterek
    ◦30 świeżych dużych krewetek
    ◦30 suszonych śliwek
    ◦15 plasterków wędzonego boczku
    ◦klasyczna przyprawa do grilla
    ◦sok ½ cytryny
    ◦3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili
    ◦sól

    Składniki na marynatę:
    ◦2 szklanki piwa
    ◦4 łyżki płynnego miodu
    ◦3 łyżeczki musztardy Dijon
    ◦½ papryczki chili
    ◦sól
    ◦pieprz

    Dodatkowo:
    ◦30 małych patyczków do szaszłyków



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki Przystawki

Pijane kiełbaski z krewetką i śliwką w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie marynaty:
    Zaczynamy od upicia naszych kiełbasek. W misce dokładnie mieszamy piwo z miodem. Do marynaty dodajemy trochę soli, pieprzu i drobno posiekaną papryczkę chili. Każdą kiełbaskę kroimy na 3 równe części. Kiełbaski przekładamy do pojemniczka i zalewamy marynatą. Pojemnik zamykamy i na noc chowamy do lodówki.

    Przygotowanie szaszłyków:
    Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie.

    Następnego dnia zaczynamy od krewetek. Krewetki myjemy, odrywamy główki i usuwamy pancerz i odnóża zastawiając ogonki. Obrane krewetki delikatnie solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy sos chili. Delikatnie mieszamy.

    Plasterki boczku, kroimy na pół i każdą śliwkę owijamy w pół plasterka boczku. Śliwki posypujemy przyprawą do grilla.

    Kiełbaski wyjmujemy z marynaty.

    Każdy kawałek kiełbaski „otulamy” krewetką i nabijamy na patyczek. Dodajemy po jednej śliwce w boczku. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe szaszłyki.

    Gotowe szaszłyki wrzucamy na rozgrzany ruszt i grillujemy ok. 5-6 minut z każdej strony.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować