Szaszłyki ze śliwką w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy marynatę – składniki marynaty mieszamy w misce.
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Przekładamy do miski.
Cebulę obieramy, papryki myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne, pieczarki czyścimy i odcinamy nóżki. Następnie paprykę i cebule kroimy w kawałki odpowiadające wielkością pokrojonemu kurczakowi, wszystkie warzywa i mięso odtaczamy w marynacie.
Kiełbasę kroimy w grubsze plasterki.
Każdą śliwkę zawijamy w boczek.
Nadziewamy szaszłyki – (kawałek mięsa przekładamy warzywem) kurczak, czerwona papryka, kiełbasa, pieczarka, zielona papryka, boczek, cebula, żółta papryka i kurczak.
Szaszłyki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, góra-dół, ok 20-25 min.
Komentarze