Szaszłyki ze śliwką w boczku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kolorowo, smacznie i zdrowo! Szaszłyki można przygotować na grillu lub w piekarniku, sprawdzą się na obiad albo na ciepłą kolację.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 20 szaszłyków)
    3 piersi z kurczaka
    2-3 laski kiełbasy śląskiej
    20 cienkich plastrów boczku
    20 suszonych śliwek bez pestek
    1 czerwona papryka
    1 zielona papryka
    2 czerwone cebule
    20 pieczarek

    Marynata
    2-3 łyżki ketchupu
    2 łyżki musztardy
    Pół szklanki oleju
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki Dania z kurczaka

Szaszłyki ze śliwką w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę – składniki marynaty mieszamy w misce.
    Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Przekładamy do miski.
    Cebulę obieramy, papryki myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne, pieczarki czyścimy i odcinamy nóżki. Następnie paprykę i cebule kroimy w kawałki odpowiadające wielkością pokrojonemu kurczakowi, wszystkie warzywa i mięso odtaczamy w marynacie.
    Kiełbasę kroimy w grubsze plasterki.
    Każdą śliwkę zawijamy w boczek.
    Nadziewamy szaszłyki – (kawałek mięsa przekładamy warzywem) kurczak, czerwona papryka, kiełbasa, pieczarka, zielona papryka, boczek, cebula, żółta papryka i kurczak.
    Szaszłyki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, góra-dół, ok 20-25 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować