Pigwówka na whisky

4.49 (152 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszna nalewka, która nastawiona jesienią będzie nas cieszyć całą zimę :)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - owoce pigwy (waga po wykrojeniu gniazd nasiennych): 1 kilogram
    - cukier: 0.5 kilograma
    - woda: 1 szklanka
    - cytryna: 1 sztuka
    - rodzynki sułtańskie: 50 gramów
    - whisky: 1 litr
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Pigwówka na whisky - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce, których użyjemy do nalewki powinny być duże i żółte. Pigwę myjemy, osuszamy, kroimy na ósemki i wydrążamy gniazda nasienne. Przygotowujemy syrop z cukru i wody, który zagotowujemy, ciągle mieszając. Należy go również odszumować. Dodajemy sok z cytryny i skórkę, bez białego miąższu. Do gotującego syropu dodajemy pigwę i mieszając gotujemy na małym ogniu przez pięć minut. Dodajemy umyte rodzynki i gotujemy kolejne 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Całość przelewamy do słoja i zalewamy whisky. Szczelnie zamykamy. Teraz najgorsza część… Odstawiamy na cały miesiąc, żeby nalewka dojrzała!
    Po tym, zdecydowanie zbyt długim czasie, nalewkę należy przefiltrować i rozlać do szczelnie zamykanych butelek. ALE ALE ALE nie wyrzucajcie tych wspaniałych owoców :) Koniecznie trzeba je wykorzystać! Może do „pijanego” ciasta? A może do wytrawnej konfitury? Sama jeszcze nie wiem, ale przez miesiąc na pewno coś wymyślę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Whisky Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować