Pigwówka na whisky - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce, których użyjemy do nalewki powinny być duże i żółte. Pigwę myjemy, osuszamy, kroimy na ósemki i wydrążamy gniazda nasienne. Przygotowujemy syrop z cukru i wody, który zagotowujemy, ciągle mieszając. Należy go również odszumować. Dodajemy sok z cytryny i skórkę, bez białego miąższu. Do gotującego syropu dodajemy pigwę i mieszając gotujemy na małym ogniu przez pięć minut. Dodajemy umyte rodzynki i gotujemy kolejne 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Całość przelewamy do słoja i zalewamy whisky. Szczelnie zamykamy. Teraz najgorsza część… Odstawiamy na cały miesiąc, żeby nalewka dojrzała!
Po tym, zdecydowanie zbyt długim czasie, nalewkę należy przefiltrować i rozlać do szczelnie zamykanych butelek. ALE ALE ALE nie wyrzucajcie tych wspaniałych owoców :) Koniecznie trzeba je wykorzystać! Może do „pijanego” ciasta? A może do wytrawnej konfitury? Sama jeszcze nie wiem, ale przez miesiąc na pewno coś wymyślę.
Komentarze