Nalewka z pigwowca - pigwówka

4.15 (256 ocen)

Pyszna,zdrowa nalewka na długie zimowe wieczory

Składniki:

  • 1,5 kg owoców pigwowca
    1 l spirytusu
    ok 1 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.15 (256 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka z pigwowca - pigwówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce pigwowca dokładnie myję,pozbawiam gniazd nasiennych i kroję na drobne kawałki.Wkładam do dużego słoja i zalewam spirytusem.Owoce w całości powinny być przykryte alkoholem..Słoik zakręcam i odstawiam na około 4 tygodnie.Co kilka dni potrząsam słoikiem.
    Po 4 tygodniach ze słoja zlewam alkohol.Owoce pigwowca zasypuję cukrem,ponownie zakręcam i pozostawiam w ciepłym miejscu na kilka dni do wytworzenia się syropu.co jakiś czas potrząsam słojem.
    Po kilku dniach zlewam syrop z owoców i dodaję do niego alkohol.Dokładnie mieszam i odstawiam na kolejne 2-3 tygodnie.Po tym czasie przelewam przez gęstą gazę do butelek,najlepiej z ciemnego szkła.Butelki zakręcam i odstawiam w ciemne miejsce na kilka miesięcy.
    Nalewka im dłużej stoi tym jest smaczniejsza i nabiera pięknego bursztynowego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka Pigwa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować