Pigwówka na miodzie

  • wyświetlono: 2900 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Rozgrzewa w chłodne zimowe wieczory, a także wzmacnia odporność dzięki dużej zawartości witaminy C!

msawicka
  • 30min

Składniki

0,5 kg owoców pigwowca, 0,25l czystej wódki, 25 dag miodu lipowego lub rzepakowego, kawałek kory cynamonu

Sposób przygotowania przepisu:

Pigwówka na miodzie

  • 1. Do słoja o pojemności około 1,5l wlać wódkę.
  • 2. Owoce pigwy umyć, obrać, pokroić i od razu wrzucić do wódki, zanim owoce ściemnieją. Dodać miód i cynamon.
  • 3. Słoik szczelnie zamknąć, następnie odstawić na tydzień w ciemne miejsce. Codziennie potrząsać słojem, aby miód się całkowicie rozpuścił.
  • 4. Po miesiącu można zlać nalewkę. Chronić ją od światła, aby zachowała jasny, bursztynowy kolor.

Porady

Jeśli ktoś lubi mocniejsze trunki, można dodać dodatkowo 0,5 szklanki spirytusu.

Zobacz też artykuł z poradami: Pigwa – wykorzystaj ją w kuchni!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Napój imbirowy na upały

Dodane przez: EwaSidor

Napój imbirowy na upały

wspaniały napój zdrowy i sprawdzony...

kawa z lodami

Dodane przez: Aninka88

Kawa na lato

kawa z lodami, doskonała na upały

biała czekolada

Dodane przez: dusiowa

Biała czekolada na gorąco

Biała, gorąca czekolada do picia...

Kawa na zimno z lodami

Dodane przez: anka1988

Kawa na zimno z lodami

Ulubiona kawa na zimno mojej rodziny....

Eliksir na przeziębienie

Dodane przez: JOANNA 55a

Eliksir na przeziębienie

Z przepisu Lexi 27 P.P., DOSKONAŁY...

Koktajl porzeczkowy

Dodane przez: Kamala

Koktajl porzeczkowy na orzeźwienie

Szybki sposób na coś dobrego orzeźwiającego....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE