Pigwówka na miodzie

4.49 (196 ocen)

  • 30 min

Rozgrzewa w chłodne zimowe wieczory, a także wzmacnia odporność dzięki dużej zawartości witaminy C!

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg owoców pigwowca, 0,25l czystej wódki, 25 dag miodu lipowego lub rzepakowego, kawałek kory cynamonu
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Pigwówka na miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do słoja o pojemności około 1,5l wlać wódkę.
  • 2. Owoce pigwy umyć, obrać, pokroić i od razu wrzucić do wódki, zanim owoce ściemnieją. Dodać miód i cynamon.
  • 3. Słoik szczelnie zamknąć, następnie odstawić na tydzień w ciemne miejsce. Codziennie potrząsać słojem, aby miód się całkowicie rozpuścił.
  • 4. Po miesiącu można zlać nalewkę. Chronić ją od światła, aby zachowała jasny, bursztynowy kolor.

Porady

Jeśli ktoś lubi mocniejsze trunki, można dodać dodatkowo 0,5 szklanki spirytusu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też artykuł z poradami: Pigwa – wykorzystaj ją w kuchni!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować