Pigwa - polska cytryna do herbaty

  • wyświetlono: 8553 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Mija już prawie 17 lat jak przyniosłam ziarenka pigwy do domu i zasadziłam je obok studni. Krzew rósł powoli i owocował z różnym skutkiem co roku, bywał kapryśny, jak w tym roku dając niewiele owoców, a bywały lata, że cienkie gałązki uginały się pod ciężarem obfitości owoców.

Apetyczna babeczka
  • 30min

Składniki

Będzie syrop do herbaty za kilka dni:

Składniki:

pigwa, dowolna ilość
cukier, dowolna ilość

Sposób przygotowania przepisu:

Pigwa - polska cytryna do herbaty

  • 1. 1. Pigwę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry, usuwamy nasiona i układamy w słoikach, przesypując cukrem.

    2. Po 24 godzinach już widać sok, który się wytworzył, miejsce w słoiku można uzupełnić jeszcze dodatkowo plastrami pigwy i cukrem.

    3. Słoiki wstawiamy do lodówki i używamy do herbaty, zużywamy na świeżo przez kilka tygodni, bez pasteryzacji.

Porady

Moją zmorą jeśli chodzi o ten aromatyczny owoc, było krojenie!. Kroiłam pigwę na ćwiartki a, twarda niedostępna skorupa po krótkiej chwili gwarantowała pęcherze na palcach!. W tym roku było inaczej, pokroiłam pigwę w plastry raz, dwa i pestki same wypadły. Rewelacyjny, szybki sposób, polecam.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakipigwa

Komentarze

Podobne przepisy

Pigwa z imbirem

Dodane przez: AnetaJ

Pigwa z imbirem

Przetwory z pigwy powinny znaleźć...

image-17xkcc5

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Pigwa w syropie

Pigwa w syropie jest doskonałym...

Pigwa w syropie

Dodane przez: Beata12

Pigwa w syropie

Tak przygotowane owoce można wykorzystać...

Pigwa w syropie

Dodane przez: Gregorhspeed

Pigwa w syropie

Właściwości lecznicze owoców pigwy....

Pigwa w syropie miodowo imbirowym

Dodane przez: bienpyt

Pigwa w syropie miodowo imbirowym

Idealny syrop do herbaty na chłodne...

Pigwa w syropie

Dodane przez: Kasia_S

Pigwa w syropie

idealna do herbatki w chłodniejsze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE