Pigwa - polska cytryna do herbaty

  • wyświetlono: 1948 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Mija już prawie 17 lat jak przyniosłam ziarenka pigwy do domu i zasadziłam je obok studni. Krzew rósł powoli i owocował z różnym skutkiem co roku, bywał kapryśny, jak w tym roku dając niewiele owoców, a bywały lata, że cienkie gałązki uginały się pod ciężarem obfitości owoców.

Apetyczna babeczka
  • 30min

Składniki

Będzie syrop do herbaty za kilka dni:

Składniki:

pigwa, dowolna ilość
cukier, dowolna ilość

Sposób przygotowania przepisu:

Pigwa - polska cytryna do herbaty

  • 1. 1. Pigwę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry, usuwamy nasiona i układamy w słoikach, przesypując cukrem.

    2. Po 24 godzinach już widać sok, który się wytworzył, miejsce w słoiku można uzupełnić jeszcze dodatkowo plastrami pigwy i cukrem.

    3. Słoiki wstawiamy do lodówki i używamy do herbaty, zużywamy na świeżo przez kilka tygodni, bez pasteryzacji.

Porady

Moją zmorą jeśli chodzi o ten aromatyczny owoc, było krojenie!. Kroiłam pigwę na ćwiartki a, twarda niedostępna skorupa po krótkiej chwili gwarantowała pęcherze na palcach!. W tym roku było inaczej, pokroiłam pigwę w plastry raz, dwa i pestki same wypadły. Rewelacyjny, szybki sposób, polecam.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

 

Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakipigwa

Komentarze

Podobne przepisy

Pigwa w syropie miodowo imbirowym

Dodane przez: bienpyt

Pigwa w syropie miodowo imbirowym

Idealny syrop do herbaty na chłodne...

Cytryna w syropie

Dodane przez: liliwkuchni

Cytryna w syropie

Plasterki cytryny w syropie to...

Polskie kapary

Dodane przez: palinos

Polskie kapary - marynowane owoce nasturcji

Polskie kapary przygotowuje się...

POLSKIE KAPARY

Dodane przez: Konto nieaktywne

POLSKIE KAPARY.

Nasturcja ma wiele właściwości...

image-0x0c0xu

Dodane przez: nikolaxxxx

Cytryny w syropie

świetny dodatek do herbaty

Gruszki z cytryną w syropie

Dodane przez: alaaa

Gruszki z cytryną w syropie

Gruszki w syropie w zimie ale nie...