Pigwa z goździkami do herbaty

  • wyświetlono: 2895 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Dostałam w tym roku spory zapas pigwy. Jako że alkoholu nie piję, postanowiłam zrobić z niej taką cytrynkę do herbaty, która rozgrzeje w chłodne zimowe wieczory.

Joanna Tokarz

Składniki

1 kg pigwy
3 szklanki cukru
200ml wody
1/3 opakowania goździków

Sposób przygotowania przepisu:

Pigwa z goździkami do herbaty

  • 1. Pigwę myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy całość w drobną kostkę. W międzyczasie wodę zagotowujemy z cukrem i goździkami. Gotowy syrop studzimy, a następnie zalewamy nim zapełnione owocami słoiczki. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut układając na dużej blasze piekarnika i włączając temp. na 120st C. Gotowe pozostawiamy w środku przy uchylonych drzwiczkach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babciPrzetworydo herbatypigwagoździkipolska cytryna

Komentarze

Podobne przepisy

image-13f6de8

Dodane przez: joanna1974

Pigwowiec do herbaty na zimę

Zima to czas przeziębień, pysznym...

Marynowana dynia z goździkami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Marynowana dynia z goździkami

Uwielbiam dynię, zatem i tę marynowaną...

Marynowane kurki wg Bożenki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Marynowane kurki z goździkiem

Uwielbiamy w domku marynowane grzyby....

image-0cqrryk

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Opieńki w marynacie z goździkami

Jesienna obfitość grzybów w naszych...

Szybka konfitura pomarańczowa z goździkami

Dodane przez: jolantagłówka

Szybka konfitura pomarańczowa z goździkami

Słodkawo-gorzka konfitura z goździkowym...

Jeżynowa konfitura z goździkami

Dodane przez: 2milutka

Jeżynowa konfitura z goździkami

Taki słoiczek domowej konfitury...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE