Piersi kurczaka podawane z ziemniaczano-brukułowym purée to wyrafinowane w smaku danie. Roztopiony parmezan z czosnkiem jest przyjemną dla oka i podniebienia niespodzianką.
Piersi kurczaka z włoskim farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka umyć, przekroić, aby powstały 4 filety. Każdy filet naciąć, aby powstała kieszeń.Każdą kieszeń natrzeć solą czosnkową, posypać pieprzem.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Parmezan zetrzeć na tarce.
2.Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie wraz z brokułami.Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę, aby powstało ziemniaczano-brukułowe purée. Sposób podania:można użyć do tego celu foremki np. w kształcie serca. Jeszcze gorące purée posypać tartym parmezanem, na powierzchni powstanie efektowna mozaika.
3.Liście bazylii umyć, posiekać. Szalotkę posiekać drobno, zeszklić na oliwie. Pomidora umyć, pokroić w plastry. Do każdej kieszeni drobiowej włożyć plaster pomidora,szalotkę,liście bazylii.Smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie, pod koniec smażenia posypać parmezanem wymieszanym z czosnkiem.Podawać z purée.Do dania pasuje też surówka z kapusty pekińskiej z dresingiem ziołowym i oliwkami.
Komentarze