Schab po góralsku

  • wyświetlono: 46050 |
  • dodany do książki kucharskiej: 35 |
  • polecenia: 2

Uwielbiam wypróbowywać w mojej kuchni kulinarne nowinki. Schab po góralsku przygotowany według tego przepisu jest przepyszny.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Małgorzata Stępień, Kolbuszowa Górna
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● 1 kg kapusty kiszonej
● 60-70 dag schabu bez kości
● 1,5 l wywaru z warzyw (może być z kostki)
● 4 łyżki oleju
● 2 cebule
● 2 ząbki czosnku
● 2 łyżki mąki
● 1 szkl. gęstej śmietany
● sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Schab po góralsku

  • Schab po góralsku1. Kapustę grubo kroimy i zalewamy
    wywarem. Gotujemy pod
    przykryciem ok. 30 minut, od
    czasu do czasu mieszając. Cebule
    obieramy, siekamy, rumienimy
    na oleju i dodajemy do
    kapusty. Mieszamy i doprawiamy
    pieprzem oraz drobno
    posiekanym lub przeciśniętym
    przez praskę czosnkiem.
  • Schab po góralsku2. Mięso dokładnie myjemy
    i kroimy w plastry. De likatnie
    rozbijamy tłuczkiem i posypujemy
    solą i pieprzem. Obtaczamy
    w mące i smażymy na mocno
    rozgrzanym oleju.
  • Schab po góralsku3. Naczynie żaroodporne smarujemy
    tłuszczem i na dnie układamy
    połowę kapusty. Wykładamy
    plastry mięsa i przykrywamy pozostałą kapustą. Śmietanę
    mieszamy z mąką, lekko solimy
    i wlewamy na kapustę. Naczynie
    wstawiamy do piekarnika
    rozgrzanego do temperatury
    200 C. Zapiekamy ok. 30 minut.
    Danie podajemy z ziemniakami
    lub pyzami
PPWS_06-2009

Porady

Brzegi plastrów schabu można lekko zwilżyć, wtedy mięso nie skurczy się podczas pieczenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakikapusta kiszonasą bardzo proste do przygotowania

Komentarze

Podobne przepisy

schab

Dodane przez: nagazie

SOCZYSTY SCHAB PO PARYSKU

jest bardzo dużo przepisów na schab...

image-26qu8oc

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Schab po bałkańsku

Ciekawe połączenie dużej ilości...

Karkówka po góralsku

Dodane przez: domada16

Karkówka po góralsku

Soczysta karkówka podawana z grillowanym...

Pierś z kurczaka z żurawiną i oscypkiem

Dodane przez: Koper

Pierś z kurczaka po góralsku

Intensywny w smaku oscypek i słodka,...

Ciupagi po góralsku

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciupagi po góralsku

Chodzę do gimnazjum. Uwielbiam...

Schab po bałkańsku

Dodane przez: smak i uczucie

Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku to rewelacyjne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE