Robiłam przegląd lodówki, spojrzałam na ciasto, pierś z kurczaka przygotowaną na dzisiejszy obiad, potem na paprykę i czosnek... w głowie narodził mi się pomysł na to danie.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
- pierś z kurczaka(pojedyncza): 1 sztuka
- ciasto francuskie gotowe w arkuszach: 1 sztuka
- natka pietruszki(posiekana): 1 łyżka
- czosnek: 1 ząbek
- sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
- papryka łagodna: 1 szczypta
- jajka: 12 sztuk
- Jajko (do posmarowania ciasta): 1 sztuka
- olej do smażenia: 1 łyżka
- papryka biała (może być czerwona , zielona ja akurat taką miałam w lodówce): 1 sztuka
Pierś z kurczaka na cieście francuskim pod pierzyną z jajka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kroimy w małą kostkę, czosnek kroimy w cienkie plasterki,przekładamy kurczaka z czosnkiem do pojemnika, przyprawiamy, dodajemy olej, mieszamy. Dajemy na rozgrzaną patelnie - podsmażamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, kroimy paprykę w kostkę, podsmażamy razem z kurczakiem. Pod koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.
2.Ciasto rozwijamy, szklanką wykrawamy kółka (u mnie wyszło 24szt.) Rozgrzewamy piekarnik do 180*C; kółka nacinamy, papier do pieczenia rozkładamy na blachę, dajemy na niego ciasto i pieczemy około 15 minut.
3.W miedzy czasie smażymy jajka.
Przekładałam na talerz, potem wycinałam kółka - tak aby były tej samej wielkości co ciasto.
4.Na gotowe placki nakładamy łyżeczką kurczaka przykrywamy drugim ciastem i na niego układamy jajko. Dekorujemy pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego:)
Komentarze