Pierś z indyka pieczona z żurawiną i pomarańczą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 pierś z indyka (około 1 kilograma)

    1 łyżka słodkiej mielonej papryki

    1 łyżeczka ostrej mielonej papryki

    2 łyżki soli

    1 łyżka suszonego tymianku

    2 ząbki czosnku

    1 pomarańcza

    10 dag żurawiny

    3 łyżki oliwy z oliwek

    kilka gałązek świeżego tymianku

    8 plastrów wędzonego boczku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z indyka pieczona z żurawiną i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z indyka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

    Nasmarować oliwą z oliwek.

    Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.

    Natrzeć nim pierś z indyka.

    W miseczce wymieszać słodką i ostrą paprykę mieloną, sól oraz suszony tymianek.

    Przyprawami natrzeć pierś z indyka.

    Ściśle ją ułożyć i związać sznurkiem.

    Przełożyć do rękawa do pieczenia.

    Żurawinę opłukać i osuszyć.

    Pomarańczę opłukać, osuszyć i pokroić w ósemki.

    Żurawinę i kawałki pomarańczy dołożyć do piersi z indyka.

    Na końcu dodać gałązki tymianku.

    Worek do pieczenia dokładnie zamknąć.

    Przełożyć na blachę do pieczenia.

    Wstawić do nagrzanego piekarnika.

    Piec 1 godzinę w 170 st C.

    Po tym czasie pierś z indyka wyjąć z rękawa do pieczenia.

    Przełożyć na blachę.

    Ostrożnie zdjąć sznurki.

    Na wierzchu piersi z indyka ułożyć plastry boczku.

    Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 20 minut w 190 st C podpiekając boczek na wierzchu.

    Pierś z indyka można podawać na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z indyka Indyk Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.47 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pieczony filet z indyka

4.47 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pieczona pierś z indyka

martamp Doskonałe mięsko zarówno na ciepło, jak i na zimno 4 godz. 10 min

To może cię zainteresować