PieRożki ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Do schrupania po wigilijnej kolacji.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 200 gramów
    - ciepła przegotowana woda (opcjonalnie): 0.5 szklanki
    - olej: 1 łyżeczka

    - śliwki kalifornijskie bez pestek (około): 40 sztuk

    - olej (do smażenia): 0.5 litra

    - cukier puder (do oprószenia): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierożki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, wody (wody tyle, ile wchłonie mąka) i oleju zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne.
  • PieRożki ze śliwkami 2. Ciasto dosyć cienko rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku 5 lub 6cm. Na każdym położyć śliwkę, złożyć na pół, zlepić brzegi.
  • 3. W woku lub w głębokim rondlu rozgrzać olej. PieRożki smażyć partiami po 3-4 minuty z każdej strony do zrumienienia. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.
  • 4. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
  • 5. * Z podanych proporcji wychodzi ok. 40 szt. pieRożków.
  • 6. * Śliwki powinny być miękkie. Jeżeli takie nie są, warto namoczyć je przez 15 minut w rumie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować