Pierożki z ziemniaczano-twarogowo-dyniowym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pamiętacie ciasto na Alupatry, z dodatkiem kurkumy? Dziś, zamiast kurkumy, dodałam do ciasta curry i usmażyłam takie oto pierożki z ziemniaczano- twarogowo-dyniowym nadzieniem. Smakowały zarówno na ciepło jak i na zimno:)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na około 60 pierożków: 200ml cieplej wody (50stopni), 400g mąki pszennej, 1 łyżeczka kurkumy, 1,5 łyżeczki soli, 4 łyżki klarowanego masła.
    Składniki na nadzienie: 200g upieczonej dyni, 350g ugotowanych ziemniaków, 150g twarogu półtłustego, 1 jajko, 5 ząbków czosnku, sól wg smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pierożki z ziemniaczano-twarogowo-dyniowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek należy upiec dynie i ugotować ziemniaki do miękkości, wystudzić.
    Sól, curry i masło klarowane rozpuścić w cieplej wodzie, dodać przesianą mąkę i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut by odpoczęło.
    W tym czasie włożyć do miski ziemniaki, dynię, twaróg, jajko i czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko wyrobić na gładką masę tłuczkiem do ziemniaków.
    Ciasto rozwałkować, wykroić kółka, włożyć farsz i zlepić pierogi. Smażyć z obu stron na złoty kolor, na mocno rozgrzanym maśle klarowanym ma średnim ogniu, na patelni z grubym dnem. Spróbujcie, bardzo smaczne pierożki :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować