PIEROŻKI TORTELLI z NADZIENIEM DYNIOWYM w SOSIE POMIDOROWYM

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tortelli, to włoskie dość duże kwadratowe pierożki z rozmaitymi nadzieniami, tym razem proponuję Wam ich wersję z dynią z dodatkiem ciasteczek amaretti. Połączenie dynii i tych włoskich migdałowe ciasteczek jest idealne i bardzo popularne we włoskiej kuchni.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    200 g mąki
    2 jajek
    szczypta soli


    na nadzienie:
    ok. 0,5 kg świeżej dyni (1 szklanka pure)
    100 g startego sera typu parmezan
    100 g ciasteczek amaretti
    1 jajko + białko do posmarowania ciasta
    sól
    czarny pieprz
    gałka muszkatołowa

    do podania:
    ok. 700 ml pomidorów bez skórki (pelati)
    trochę przcieru pomidorowego (passaty) - opcjonalnie
    ząbek czosnku
    oliwa z oliwek
    sól

    starty ser typu parmezan do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierożki tortelli z nadzieniem dyniowym w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zacząć od przygotowania nadzienia, które najlepiej zrobić dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce.
    Przygotować pure z dyni. Oczyścić dynie z pestek, pokroić na duże kawałki razem ze skórą i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C (ok.1 godzinę).Odzielić miąższ od skorupy (zawinąć w gazę lub bawełnianą ściereczkę i mocno wycisnąć cały sok). Odsączoną dynię zmiksować blenderem lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
    Do tak przygotowanego pure dodać starty na drobnej tarce parmezan, drobno zmiksowane rozdrabniaczem ciasteczka amaretti, jajko, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Nadzienie wstawić do lodówki.
  • PIEROŻKI TORTELLI z NADZIENIEM DYNIOWYM w SOSIE POMIDOROWYM 2. Przygotować ciasto.
    Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, wbić do środka jajka. Roztrzepywać widelcem jajka zabierając po trochu mąki. Jak masa jajeczna zgęsnieje zacząć zagniatać ciasto rękami (w razie potrzeby dodać drobinę wody, aby ułatwić połączenie się składników). Ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię spożywczą i odstawić na min. 0,5 godziny. Po tym czasie ciasto odpocznie i będzie się lepiej rozwałkowywać.
  • PIEROŻKI TORTELLI z NADZIENIEM DYNIOWYM w SOSIE POMIDOROWYM 3. Ciasto podzielić na części, porcję ciasta rozwałkowywać wałkiem na cienki placek (stolnicę w razie potrzeby podsypywać mąką). Pokroić ciasto (najlepiej przy pomocy radełka) na długie prostąkąty.
  • PIEROŻKI TORTELLI z NADZIENIEM DYNIOWYM w SOSIE POMIDOROWYM 4. Na prostokąt nałożyć (w odstępachw ok. 2 cm od siebie) farsz w dwóch rzędach (ok. 1 kopiastej łyżeczki na 1 pierożka). Ciasto naokoło farszu posmarować rozkłóconym białkiem lub wodą.
  • PIEROŻKI TORTELLI z NADZIENIEM DYNIOWYM w SOSIE POMIDOROWYM 5. Teraz przykryć kolejnym długim prostokątem, palcami docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem (wypychajc powietrze), a następnie radełkiem wyciąć kwadraciki (z farszem znajdującym się w centrum).
  • PIEROŻKI TORTELLI z NADZIENIEM DYNIOWYM w SOSIE POMIDOROWYM 6. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć porcję pierożków i gotować przez około 4 minuty (zależy od grubości ciasta).
  • 7. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Na głęboką patelnię wlać trochę oliwy z oliwek, dodać czosnek w całości, a następnie dodać rozgniecione w rękach pomidory pelati. Doprawić solą i gotować pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez ok. 20 min.
  • 8. Ugotowane pierożki tortelli podawać polane sosem pomidorowym i posypane starym parmezanem.
    Buon Appetito!.
  • surowe zamrażone tortelli 9. Surowe tortelli można zamrozić. Należy zamrażać je porcjami na tackach, jak tylko stwardnieją przełożyć do woreczków. Gotować wrzucając zamrożone do wrzącej osolonej wody.

Porady

Kto posiada mikser planetarnym będzie bardzo pomocny. Ciasto: połączyć wszystkie składniki (przesianą mąkę, sól i jajka) dodając w miarę potrzeby odrobinę letniej wody. Wyrabiać do momentu, aż powstanie gładkie i sprężyste ciasto. Uformować kulkę i przykryć szczelnie przeźroczystą folią spożywczą i odstawić na min.0,5 godziny. Podzielić ciasto na części i za pomocą odpowiedniej przystawki do miksera (wałkowarki) rozwałkować ciasto zgodnie z instrukcją obsługi Waszego modelu miksera, a następnie postępować zgodnie z pkt.5 Inna wersja tortelli to podanie ich z masłem aromatyzowanym świeżą szałwią. Roztopić kilka łyżek masła na patelni, dodać parę lisków szałwii. Tortelli wyjąć łyżką cedzakową i włożyć na patelnię z masłem, delikatnie wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać posypane startym parmezanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasteczka amaretti Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować