Chaczapuri z nadzieniem ziemniaczano – serowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Najpopularniejsza potrawa kuchni gruzińskiej. Chaczapuri z nadzieniem ziemniaczano – serowym smakuje obłędnie, do tego wygląda wspaniale, u nas podałam z sosem czosnkowym. Ciasto jest miękkie i puszyste. W zależności od regionu kraju, placek ten ma różne kształty, składniki oraz sposób przygotowania. To prosta i tania potrawa, a ile kucharek tyle sposobów na jej wykonanie i nadzienie. Wszystko zależy od gustu i smaku, u mnie wykorzystałam ziemniaki, które zostały od obiadu, oraz kawałek sera, który przewracał się w lodówce i nie było na niego chętnych. Tradycyjne nadzienie chaczapuri przeważnie jest serowe.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto

    400 ml ciepłego mleka
    1 łyżka cukru
    10 g drożdży instant
    480 g mąki pszennej - +- u mnie wyszło 500 g
    1 łyżeczka soli

    Nadzienie

    500 g ugotowanych ziemniaków od obiadu - ok. 500 g
    90 ml mleka
    50 g tartego żółtego sera
    1 garść po siekanego koperku
    sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku

    Dodatkowo

    2 żółtka
    1 łyżka oleju
    sezam i czarnuszka do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chaczapuri z nadzieniem ziemniaczano – serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlej mleko, wsyp cukier, drożdże i wymieszaj trzepaczką rózgową. Wsyp przesianą przez sitko mąkę, dodaj sól i całość wymieszaj ręką lub przy pomocy robota planetarnego.
    Na samym końcu wlej olej i jeszcze chwilę wyrabiaj ciasto, żeby odchodziło od ręki, lub misy robota.
    Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 45 minut w domu jest ciepło, więc ciasto szybciej wyrosło.
    Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub ubij takim tłuczkiem.
    Do ziemniaków wlej mleko, wsyp tarty ser, wrzuć garść posiekanego koperku, oraz do smaku sól i pieprz prawdziwy mielony. Całość dokładnie wymieszaj, następnie podziel na 3 równe części.
    Wyrośnięte ciasto chwile wyrób na delikatnie podsypanym mąką blacie, podziel na 3 równe części.
    Rozpłaszcz dłońmi pierwszy kawałek ciasta, możesz sobie pomóc wałkiem, żeby było szybciej.
    Nałóż na środek kule nadzienia, spłaszcz ja delikatnie, zbierz brzegi ciasta do góry i zlep je.
    Odwróć na drugą stronę i delikatnie rozpłaszcz dłonią, następnie rozwałkuj i przełóż na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli boisz się przenosić takie placki, możesz od razu na blaszce z papierem sobie rozwałkować.
    Tak przygotowane placki przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na 15 – 20 minut.
    Roztrzep żółtka z olejem i posmaruj napuszone placki, palcami zrób kratkę, taką jak robię na filmiku. Tak przygotowane chaczapuri posyp sezamem i czarnuszką.
    Piecz w piekarniku 20 min. do zarumienienia, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu w temp. 180 °C.
    Podawaj z sosem czosnkowym.
    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować