bardzo smaczne danie obiadowe:) pachnie lekkością , świeżością i latem:)
40 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
600 g sera białego
po gałązec świezych ziół-
natka, koperek, mięta , tymianek
mała cebula młoda
1 łyzka kwasnej smietany
zółtko
oraz smietana do dekoracji
sól ziołowa
pieprz
Ciasto:
1 żółtko
35 dag maki pszennej
1 łyzka oleju rzepakowego
oraz
smietana do dekoracji
i posiekane swieze zioła
Pierożki z serem z zielonymi pachnącymi świeżością dodatkami czyli ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biały ser przepuscić przez maszynke , umieścić w misce .
Cebulę zarumienić , dodać do sera.
Zioła opłukać , drobno posiekać , przestudzić i dodać do sera, Do tych składników dodać żółtko oraz łyżkę śmietany , doprawić do smaku, wymieszać na jednoilita masę.
Z podanych składników na ciasto zagnieśc elastyczne ciasto, rozwałkować, wycinać koła , nakłądać po łyżce farszu , zlepiać.
Pierogi gotowac w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
Podawać z keksem kwaśnej smietany i z posiekanymi ziołami. Smacznego:)
Komentarze