Kwadratowe pierożki ze słodkim nadzieniem z sera na obiad lub deser.
60 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki i trochę do podsypania
2 łyżki oliwy
1 szklanka wrzątku
szczypta soli
Nadzienie:
pół kg białego sera( już zmielonego, może być z wiaderka)
4 łyżki cukru
można dodać 1 żółtko lub 1 łyżkę śmietany
Pierożki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do miski przesiać mąkę, dodać oliwę, sól i wrzątek. Wymieszać przy pomocy łyżki, a następnie wyrobić ciasto ręką. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Można przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, żeby nie wysychało.
2. Nadzienie: Ser mieszamy z cukrem, jeżeli jest bardzo zbity możemy dodać łyżkę śmietany. Ewentualnie dodać żółtko. Farsz nie może być za rzadki, żeby nie wypłynął podczas gotowania.
3. Ciasto rozwałkowujemy i tniemy nożem na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy niecałą łyżkę farszu( musicie wypróbować, jaka ilość jest dla Was najwygodniejsza do lepienia). Zlepić przeciwległe brzegi, skleić. Następnie skleić 2 pozostałe rogi, aż powstanie paczuszka. Upewnić się, czy nie ma nigdzie dziurek i farsz nie wycieknie i gotowe. Zabieramy się za następny pierożek.
4. Pierożki gotujemy klasycznie w osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 2 minuty.
Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. A następnie podsmażamy na maśle lub ghee.
Porady
Pierożki po ugotowaniu najlepiej porozkładać, żeby się nie skleiły.
Komentarze