Pierożki z serem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Kwadratowe pierożki ze słodkim nadzieniem z sera na obiad lub deser.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki i trochę do podsypania
    2 łyżki oliwy
    1 szklanka wrzątku
    szczypta soli
    Nadzienie:
    pół kg białego sera( już zmielonego, może być z wiaderka)
    4 łyżki cukru
    można dodać 1 żółtko lub 1 łyżkę śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Ser

Pierożki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do miski przesiać mąkę, dodać oliwę, sól i wrzątek. Wymieszać przy pomocy łyżki, a następnie wyrobić ciasto ręką. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Można przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, żeby nie wysychało.
    2. Nadzienie: Ser mieszamy z cukrem, jeżeli jest bardzo zbity możemy dodać łyżkę śmietany. Ewentualnie dodać żółtko. Farsz nie może być za rzadki, żeby nie wypłynął podczas gotowania.
    3. Ciasto rozwałkowujemy i tniemy nożem na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy niecałą łyżkę farszu( musicie wypróbować, jaka ilość jest dla Was najwygodniejsza do lepienia). Zlepić przeciwległe brzegi, skleić. Następnie skleić 2 pozostałe rogi, aż powstanie paczuszka. Upewnić się, czy nie ma nigdzie dziurek i farsz nie wycieknie i gotowe. Zabieramy się za następny pierożek.
    4. Pierożki gotujemy klasycznie w osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 2 minuty.
    Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. A następnie podsmażamy na maśle lub ghee.

Porady

Pierożki po ugotowaniu najlepiej porozkładać, żeby się nie skleiły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nadzienie Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować