Aromatyczne pierogi z serem i ziołami z ogrodu

4.33 (6 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne , a za razem proste w przygotowaniu pierogi. Mleczne ciasto skryło w sobie farsz z sera wiejskiego oraz cebulki i ziół z własnego ogrodu. Okrasa z cebulki też zrobiła swoje, pierożki z talerzy znikały w oka mgnieniu.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
    około 1 szklanka ciepłego mleka
    4 łyżki oleju
    2 szczypty soli
    Farsz :
    około 700 g sera białego - u mnie wiejski
    1 cebula
    1 jajko
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki masła
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    2 łyżki posiekanego szczypioru
    listki z dwóch gałązek tymianku
    listki z dwóch gałązek macierzanki
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    2 cebule
    100 g masła
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    sól do smaku
    osolony wrzątek z dodatkiem oleju do ugotowania pierogów
Wystaw ocenę:

4.33 (6 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Aromatyczne pierogi z serem i ziołami z ogrodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aromatyczne pierogi z serem i ziołami z ogrodu 1. Do mąki dodaję mleko, olej, sól, zagniatam sprężyste, elastyczne ciasto, podsypuję mąką, nakrywam miseczką , pozostawiam na około 20 minut.
  • Aromatyczne pierogi z serem i ziołami z ogrodu 2. Pokrojoną w kostkę cebulę szklę na maśle, studzę. Do sera dodaję cebule z masłem, jajko, mąkę, lubczyk, szczypiorek, posiekany tymianek z macierzanką, doprawiam czubrycą, solą i pieprzem, wyrabiam na jednolita masę.
  • Aromatyczne pierogi z serem i ziołami z ogrodu 3. Ciasto dzielę na porcje, cienko wałkuję , wykrawam koła , na połowę kół nakładam farsz , nakrywam pozostałymi kołami, zlepiam brzegi pierogów. Pierogi gotuję w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju około 3 minuty od wypłynięcia , wyjmuję łyżką cedzakową na talerze.
  • Aromatyczne pierogi z serem i ziołami z ogrodu 4. Na maśle podsmażam lekko posoloną , pokrojoną w kostkę cebulę , doprawiam czubrycą zieloną. Okrasą polewam pierogi, podaję.

Porady

Pozostałe pierogi podaję na kolację , mąż lubi podsmażane na masełku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować