Burek z serem i ziołami

3.6 (5 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Można go zjeść w krajach śródziemnomorskich. Z zewnątrz jest chrupiący, a w środku miękki. Dobry zarówno na ciepło, jak i zimno.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 płaty ciasta filo
    100 g sera feta lub bałkańskiego
    100 g chudego twarogu
    1 jajko
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    kilka gałązek świeżej kolendry i natki pietruszki
    kilka liści mięty
Wystaw ocenę:

3.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekąski

Burek z serem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować nadzienie: oba rodzaje sera rozgnieść widelcem w misce. W osobnej miseczce roztrzepać jajko. Połowę przelać do sera, a resztę odłożyć na później. Do masy serowej dodać drobno posiekane zioła i całość wymieszać.
    Zrobić masę do smarowania ciasta: do odłożonego jajka dodać jogurt, olej i szczyptę soli. Połączyć.
    Płat ciasta rozwinąć na stolnicy (drugi płat schować pod ściereczkę, żeby nie obsychał, ponieważ może się wtedy kruszyć). Pędzelkiem posmarować go masą. Wzdłuż brzegu rozłożyć połowę masy serowej i od razu zwinąć w ciasny rulon. Przeciąć na 3 części i położyć w odstępach na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
    Tak samo zrobić z pozostałą częścią składników.
    Piec w 190 stopniach przez ok 30 minut, aż wierzch się zarumieni.

Porady

Burki z serem można podawać z sałatką ze świeżych warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować