Można go zjeść w krajach śródziemnomorskich. Z zewnątrz jest chrupiący, a w środku miękki. Dobry zarówno na ciepło, jak i zimno.
45 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
2 płaty ciasta filo
100 g sera feta lub bałkańskiego
100 g chudego twarogu
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
szczypta soli
kilka gałązek świeżej kolendry i natki pietruszki
kilka liści mięty
Burek z serem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować nadzienie: oba rodzaje sera rozgnieść widelcem w misce. W osobnej miseczce roztrzepać jajko. Połowę przelać do sera, a resztę odłożyć na później. Do masy serowej dodać drobno posiekane zioła i całość wymieszać.
Zrobić masę do smarowania ciasta: do odłożonego jajka dodać jogurt, olej i szczyptę soli. Połączyć.
Płat ciasta rozwinąć na stolnicy (drugi płat schować pod ściereczkę, żeby nie obsychał, ponieważ może się wtedy kruszyć). Pędzelkiem posmarować go masą. Wzdłuż brzegu rozłożyć połowę masy serowej i od razu zwinąć w ciasny rulon. Przeciąć na 3 części i położyć w odstępach na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Tak samo zrobić z pozostałą częścią składników.
Piec w 190 stopniach przez ok 30 minut, aż wierzch się zarumieni.
Porady
Burki z serem można podawać z sałatką ze świeżych warzyw.
Komentarze