Pierożki a'la culurgiones z maślakami

4.49 (188 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pierożki culurgiones pochodzą z Włoch, różnią się od naszych tym, że są inaczej zlepiane , wyglądają rewelacyjnie, użyłam do nich podduszonych maślaków z cebulką, szczypty smaku dodaje starty parmezan, okraszone dobrze chudym boczkiem, są mega smaczne choć nie radzę przesadzać z ilością bo są ciężkostrawne za sprawą grzybów.


Teraz w sezonie grzybowym można wypróbować nawet z borowikami czy podgrzybkami.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 jajko
    około 1 szklanka gorącej wody
    1 łyżka oliwy
    Szczypta soli

    Nadzienie:
    70 dag świeżych maślaków
    10 dag boczku chudego wędzonego
    1 duża cebula
    1 łyżeczka masła
    2 łyżki startego parmezanu
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    Sól i pieprz do smaku

    Boczek wędzony do okrasy
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierożki a'la culurgiones z maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Cebulę obrać posiekać w kostkę tak samo pokroić boczek, na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wsypać cebulę i zeszklić po chwili dodać boczek oraz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, dusić do miękkości około 20 minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem, gdy całkiem sok odparuje, zestawić z ognia i przestudzić, po czym skręcić w maszynce do mięsa, doprawić ziołami i ewentualnie solą do smaku. Dodać starty drobniutko na tarce parmezan i wymieszać.
  • Przygotowanie 2. Ciasto:
    Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, w środku zrobić wgłębienie, wbić jajko,wlać oliwę, wymieszać, stopniowo wlewać gorącą wodę i zagniatać ciasto, ma być elastyczne i miękkie, gdyby się okazało za twarde dolać trochę wody, ponownie zagnieść, uformować kulę, owinąć w folię zostawić na 15 minut aby odpoczęło.
  • Przygotowanie 3. Ciasto na pierożki cienko rozwałkować na stolnicy, szklanką wycinać krążki, na każdy nakładać po łyżeczce farszu , krawędzie ciasta zawijać do środka tworząc charakterystyczny wzorek, układać na ściereczce bawełnianej.
  • Przygotowanie 4. Gotować w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia, wyjmować łyżką cedzakową na talerz, podawać polane okrasą z boczku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować