Pierożki a'la culurgiones z maślakami

  • wyświetlono: 96 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pierożki culurgiones pochodzą z Włoch, różnią się od naszych tym, że są inaczej zlepiane , wyglądają rewelacyjnie, użyłam do nich podduszonych maślaków z cebulką, szczypty smaku dodaje starty parmezan, okraszone dobrze chudym boczkiem, są mega smaczne choć nie radzę przesadzać z ilością bo są ciężkostrawne za sprawą grzybów. Teraz w sezonie grzybowym można wypróbować nawet z borowikami czy podgrzybkami.

IMG_20170724_160612
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 jajko
około 1 szklanka gorącej wody
1 łyżka oliwy
Szczypta soli

Nadzienie:
70 dag świeżych maślaków
10 dag boczku chudego wędzonego
1 duża cebula
1 łyżeczka masła
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sól i pieprz do smaku

Boczek wędzony do okrasy

Sposób przygotowania przepisu:

Pierożki a'la culurgiones z maślakami

  • Przygotowanie1. Cebulę obrać posiekać w kostkę tak samo pokroić boczek, na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wsypać cebulę i zeszklić po chwili dodać boczek oraz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, dusić do miękkości około 20 minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem, gdy całkiem sok odparuje, zestawić z ognia i przestudzić, po czym skręcić w maszynce do mięsa, doprawić ziołami i ewentualnie solą do smaku. Dodać starty drobniutko na tarce parmezan i wymieszać.
  • Przygotowanie2. Ciasto:
    Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, w środku zrobić wgłębienie, wbić jajko,wlać oliwę, wymieszać, stopniowo wlewać gorącą wodę i zagniatać ciasto, ma być elastyczne i miękkie, gdyby się okazało za twarde dolać trochę wody, ponownie zagnieść, uformować kulę, owinąć w folię zostawić na 15 minut aby odpoczęło.
  • Przygotowanie3. Ciasto na pierożki cienko rozwałkować na stolnicy, szklanką wycinać krążki, na każdy nakładać po łyżeczce farszu , krawędzie ciasta zawijać do środka tworząc charakterystyczny wzorek, układać na ściereczce bawełnianej.
  • Przygotowanie4. Gotować w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia, wyjmować łyżką cedzakową na talerz, podawać polane okrasą z boczku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

pierogikuchnia włoskaparmezanobiadkuchnia polskajesieńpierogi z grzybamijesienne daniena gorącoprzepis_miesiąca1000culurgionespierogi z maślakami

Komentarze

Podobne przepisy

Gulasz wieprzowy z maślakami i papryką

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Gulasz wieprzowy z maślakami i papryką

Pyszne rozgrzewające danie które...

Azjatyckie pierożki z mięsem

Dodane przez: czekoladka

Azjatyckie pierożki z mięsem

Pierożki niezywkle smaczne i do...

Smażone pierożki z mięsem

Dodane przez: arbuzik00

Smażone pierożki z mięsem

Pierożki są wykwinte, syte, a jednocześnie...

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i maślakami

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Łódki cukinii zapiekane z kaszą jaglaną i...

Zdrowe i fajne jedzonko. Kasza...

Krokiety z maślakami i ziołami prowansalskimi

Dodane przez: Violetka76

Krokiety z maślakami i ziołami prowansalskimi

Przygotowane ze świeżych czy też...

Naleśniki zmaslakami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Naleśnik z maślakami

Uwielbiam robić naleśniki z różnym...