Drożdżowe pierożki a'la pizza

4.5 (150 ocen)

Mąkę pszenną zastąpiłam mąką pełnoziarnistą dzięki czemu pierożki są mniej kaloryczne.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
    250 ml ciepłego mleka
    1 całe jajko
    2 łyżki oleju
    40 g drożdży
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru

    Drożdże rozkruszyć, wsypać cukier i zalać ciepłym mlekiem. Mieszać do rozpuszczenia się drożdży. Przykryć ścierką i Odstawić na 15 min. Po tym czasie dodać pozostałe składniki oprócz jajka i wyrobić elastyczne, jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.

    Farsz:
    5 cienkich parówek lub 30 dkg drobiowej szynki lub dowolna ulubiona wędlina
    1 papryka czerwona
    50 dkg pieczarek
    puszka kukurydzy

    Parówki pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Pieczarki umyć, pokroić w talarki i dusić na patelni do odparowania wody wraz z papryką pokrojoną w kostkę. Kukurydzę odsączyć na sitku. Wszystkie składniki połączyć i przyprawić według uznania.

    Ponadto: kostka sera mozzarella- pokroić w plasterki
    zioła prowansalskie
    ostra papryka

Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Drożdżowe pierożki a'la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciasta formować kulki, rozwałkować na cienki placek- wyłożyć trochę farszu, na to ser mozzarella i zlepiać jak pierogi. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Układać na blaszce i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 st przez około 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować