Pierogi ze szpinakiem, ziemniakami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki wsypać do miski, dodać szczyptę soli i wbić jajko, wyrobić. Zrobić dołek i wlewać powolutku gorącą wodę, wyrabiając delikatnie widelcem, zabierając z boków mąkę (ilość wody uzależniona od tego ile zabierze, (ok 1 szklanka).
2.Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. szpinak udusić na patelni, doprawić do smaku solą i pieprzem i dodać do ziemniaków. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach dodać do farszu, wymieszać i doprawić do smaku.
3.Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki za pomocą szklanki. Na każdy krążek nałożyć nadzienie i zlepić.
4.Pierogi wrzucać do posolonego wrzątku, od wypłynięcia na wierzch gotować ok 5 min. Pierogi wyjmuj łyżką cedzakową.
5.Cebulkę pokroić w kosteczkę i usmażyć na tłuszczu. Pierogi podawać polane cebulką.
Komentarze