Pierogi z serem, ziemniakami i warzywami

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wariacja na temat ruskich pierogów.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1kg mąki krupczatki
    4 łyżki skrobi kukurydzianej
    200 g masła
    300 g kefiru naturalnego
    około 250 ml gorącej wody
    łyżeczka soli

    Nadzienie:
    800 g tłustego wiejskiego sera
    200 g sera typu feta
    800 g ugotowanych ziemniaków
    2 cebule cukrówki
    kawałek pora
    1 papryczka chili
    2 łyżki masła
    świeży tymianek
    gałka muszkatołowa
    sól morska
    pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z serem, ziemniakami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi 1. Przygotowanie farszu:
    Ser biały i fetę rozkruszam, a następnie mieszam.
  • pierogi 2. Na maśle podsmażam pokrojoną cebulę, pora i chili.
  • pierogi 3. Do serów dodaję przeciśnięte przez praskę ziemniaki i uduszone warzywa. Doprawiam do smaku przyprawami, dokładnie mieszam. Odstawiam by farsz zesztywniał.
  • pierogi 4. Ciasto:
    Na stolnicę wsypuję mąkę, sól, skrobię i mieszam. Następnie dodaję kawałki masła, kefir, stopniowo dolewam gorącą wodę i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywam, odstawiam na 30 minut.
  • pierogi 5. Z ciasta odrywam kawałki, wałkuję placuszki. Na placuszek nakładam farsz i formuję pierogi.
  • pierogi 6. Pierogi gotuję w osolonym wrzątku, 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
  • pierogi 7. Gorące pierogi podaję z usmażoną cebulką.

Porady

Zimne pierogi można odsmażyć np. na oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować