Ciasto:
1kg mąki krupczatki
4 łyżki skrobi kukurydzianej
200 g masła
300 g kefiru naturalnego
około 250 ml gorącej wody
łyżeczka soli
Nadzienie:
800 g tłustego wiejskiego sera
200 g sera typu feta
800 g ugotowanych ziemniaków
2 cebule cukrówki
kawałek pora
1 papryczka chili
2 łyżki masła
świeży tymianek
gałka muszkatołowa
sól morska
pieprz kolorowy
Pierogi z serem, ziemniakami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie farszu:
Ser biały i fetę rozkruszam, a następnie mieszam.
2.Na maśle podsmażam pokrojoną cebulę, pora i chili.
3.Do serów dodaję przeciśnięte przez praskę ziemniaki i uduszone warzywa. Doprawiam do smaku przyprawami, dokładnie mieszam. Odstawiam by farsz zesztywniał.
4.Ciasto:
Na stolnicę wsypuję mąkę, sól, skrobię i mieszam. Następnie dodaję kawałki masła, kefir, stopniowo dolewam gorącą wodę i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywam, odstawiam na 30 minut.
5.Z ciasta odrywam kawałki, wałkuję placuszki. Na placuszek nakładam farsz i formuję pierogi.
6.Pierogi gotuję w osolonym wrzątku, 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Komentarze