Pierogi z serem i z kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pierogi z jarskim farszem.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    1 kg mąki krupczatki
    200 g masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany wiejskiej
    pół łyżeczki soli
    gorąca woda około 3 szklanki (ile zabierze mąka)

    Farsz:
    1 kg wiejskiego białego sera
    200 g kaszy gryczanej prażonej
    4 cebule
    100 g masła
    sól morska
    2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
    łyżeczka ziaren kolendry
    łyżeczka nasion kopru włoskiego
    kilka ziaren kozieradki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z serem i z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Ciasto na pierogi:
    Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, aż uzyskamy elastyczną kulę ciasta.
  • ciasto 2. Ciasto odkładamy na pół godziny do miski, szczelnie przykrywamy.
  • cebula 3. Farsz:
    Cebulę kroimy w kostkę. Dusimy na maśle z dodatkiem roztartych w moździerzu ziaren pieprzu, kolendry, kozieradki i kopru włoskiego.

    Kaszę gryczaną gotujemy wg zaleceń producenta.
  • kasza 4. Ugotowaną kaszę dokładamy do cebuli i dusimy kilka minut.
  • ser 5. Ser przeciskamy przez praskę.
  • farsz 6. Do przeciśniętego przez praskę sera dodajemy cebulę z kaszą gryczaną. Mieszamy. Opcjonalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • pierogi 7. Z ciasta odrywamy kawałki, wałkujemy placuszki, kładziemy farsz i zlepiamy pierogi.
  • pierogi 8. Gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować