Pierogi z płuckami ,kapusta kiszoną i kasza gryczaną

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 7 osób

od czasu do czasu robie pierogi z tym nadzeniem bo sa orginalne w smaku :) polecam:)

  • 50 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • 1.Nadzenie:
    1 kg płucek wieprzowych
    1\2 szklanki kaszy gryczanej
    3 cebule
    100 g kapusty kiszonej
    2 -3 liście laurowe
    3-4 ziela angielskie
    2 łyzki masła
    namoczona i odciśnięta bułka
    1 jajko
    majeranek
    sól
    pieprz
    2. Ciasto:
    około 300 g mąki pszennej
    szczypta soli
    200 ml gorącej wody
    1 jajko
    1 łyzka oleju
    oraz do okraszenia , stopiona słonina lub zeszklona cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z płuckami ,kapusta kiszoną i kasza gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzenie:
    1. Płucka dobrze wypłukać, ugotować do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym.
    Kasze gryczana ugotowac w lekko osolonej wodzie, odcedzic.
    Kapuste ugotowac w lekko osolonej wodzie, odcedzic., wystudzić .
    Cebule zeszklić i udusić na maśle,
    Celule zmielić z kapustą i płucami, bardzo drobno.Dodac kasze, doprawic do smaku, wymieszać.
    2. Ciasto:
    W misce umieścić mąkę z solą, wlać gorącą wodę i przemieszać. Następnie dodać jajko połączone z olejem i znowu lekko wyrobić. Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrobić aby było gładkie. Potem je wałkować na placek, wycinać kółka i nakładać łyżką farsz. Zlepiać pierogi ,kłaść na ściereczce.
    Pierogi gotować partiami na osolonym wrzątku kilka minut po wypłynięcia, Podawac okraszone słonina lub zeszklona cebulą, smacznego:)

Porady

6-7 porcji

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kasza Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować