Pierogi z płuckami ,kapusta kiszoną i kasza gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzenie:
1. Płucka dobrze wypłukać, ugotować do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym.
Kasze gryczana ugotowac w lekko osolonej wodzie, odcedzic.
Kapuste ugotowac w lekko osolonej wodzie, odcedzic., wystudzić .
Cebule zeszklić i udusić na maśle,
Celule zmielić z kapustą i płucami, bardzo drobno.Dodac kasze, doprawic do smaku, wymieszać.
2. Ciasto:
W misce umieścić mąkę z solą, wlać gorącą wodę i przemieszać. Następnie dodać jajko połączone z olejem i znowu lekko wyrobić. Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrobić aby było gładkie. Potem je wałkować na placek, wycinać kółka i nakładać łyżką farsz. Zlepiać pierogi ,kłaść na ściereczce.
Pierogi gotować partiami na osolonym wrzątku kilka minut po wypłynięcia, Podawac okraszone słonina lub zeszklona cebulą, smacznego:)
Komentarze