Pierogi z kasza gryczaną ,kapustą kiszoną i pieczarkami

4.5 (187 ocen)

  • 3 godz.

Pierożki są pyszne! bardzo gorąco polecam wypróbować przepis! Pierożki gościły w moim rodzinnym domu na wigilii Robiła je moja babcia potem mama a teraz robię ja:)

  • 3 godz.

Składniki:



  • Składniki na nadzienie:


    1 kg kapusty kiszonej
    3 marchewki
    1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
    2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    0,5 kg pieczarek
    3 torebki kaszy gryczanej podpalanej
    pieprz, majeranek,
    3 łyżki masła
    sól
    wędzony boczek i cebulka do okraszenia



    Ciasto:

    3 szklanki mąki
    1 jajko
    około 1 szklanki ciepłej wody
    szczypta soli
    1 kopiasta łyżka miękkiego masła

















Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kapusta kiszona

Pierogi z kasza gryczaną ,kapustą kiszoną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0u70li2 1.
    ugotować kaszę gryczaną
    pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na maśle
    z dodatkiem cebuli i czosnku
    marchewki obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach, dodać do pieczarek i poddusić
    kapustę przepłukać, odcisnąć nadmiar wody, drobno posiekać i dodać do pieczarek z marchewką.Poddusić jeszcze chwile do odparowania
    do dużej miski wsypać kaszę, zawartość patelni, dodać 2 łyżeczki majeranku, świeżo zmielony pieprz, dokładnie wymieszać Wszystko dosolić do smaku
    odstawić farsz do lodówki najlepiej na noc do przegryzienia sie smaków i nadziewać pierogi
    ugotować w osolonej wodzie.



    Przygotowanie ciasta


    Przygotowanie:

    Mąkę wsypujemy na stolnicę i dodajemy miękkie masło, które drobno siekamy nożem i rozcieramy palcami. Dodajemy jajko , sól oraz stopniowo - wodę. Zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto. Wkładamy do miseczki na 15 minut aby odpoczęło i przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Wykrawamy szklanką koła.

    Na każde koło nakładamy kulkę farszu w takiej ilości, aby po złożeniu wypełniła wszystkie przestrzenie. Składamy i lepimy pierogi. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do ich wypłynięcia.

Porady

Pierożki można okrasić skwareczkami z boczku wędzonego i cebulką lub polać klarowanym masłem i posypać prażoną cebulką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować