Pierogi z leśnymi owocami w sosie cytrynowym

0 (0 ocen)

Pyszne pierogi, które wprost pachą latem. Znajdziecie w nich same letnie skarby: maliny, jeżyny i jagody. Podałam je z sosem cytrynowym, który idealnie do nich pasował.

Składniki:

  • 200g mąki,
    1 łyżka oliwy,
    letnia woda,
    100g malin,
    100g jagód,
    100g jeżyn,
    1 cukier waniliowy (32g),
    1,5 cytryny,
    150ml wody,
    100g śmietany kremówki,
    4 łyżki cukru,
    1 łyżeczka mąki pszennej,
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z leśnymi owocami w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi 1. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo letnią wodę - zagniatamy ciasto na pierogi. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka.
  • Pierogi z leśnymi owocami w sosie cytrynowym 2. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Owoce myjemy i wkładamy do miski, dodajemy cukier waniliowy i skórkę startą z połowy cytryny, mieszamy. Na każdym placku układamy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Pierogi gotujemy około 3 minut po wypłynięciu.
  • pierogi 3. W tym czasie przygotowujemy sos. Sok z cytryny mieszamy z wodą, cukrem i kremówką. Wstawiamy na gaz i ciągle mieszając zagotowujemy. )
  • pierogi 4. Mąki rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i wlewamy do masy cytrynowej, chwilkę całość razem gotujemy aż masa zgęstnieje. Pierogi wykładamy na talerz i polewamy sosem, dekorujemy świeżymi owocami.
    Smacznego ;
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Jeżyny Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować