pierogi z owocami leśnymi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Lato w pełni, więc proponuję aromatyczne pierogi napełnione po same brzegi czarnymi jagodami, poziomkami i malinami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto na pierogi z 1 kg mąki > http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/idealne-ciasto-pierogowe

    nadzienie:
    2 kg owoców (maliny, poziomki i jagody)
    40 g budyniu waniliowego lub skrobi kukurydzianej i ziemniaczanej
    cukier do smaku, ja dodawałam pół łyżeczki na jednego pieroga
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z owocami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przebrane owoce 1. Owoce przebieramy i przesypujemy do miski.
  • owoce posypujemy budyniem 2. Przebrane owoce posypujemy budyniem i delikatnie mieszamy potrząsając miską.
  • przygotowanie 3. Z ciasta pierogowego odcinamy kawałek i formujemy na stolnicy wałeczek. Następnie wałeczek kroimy na kawałki, każdy kawałek lekko rozpłaszczamy ręką, a następnie wałkujemy, aby uzyskać zgrabne kółeczka.
  • nadziewanie 4. Na placuszek kładziemy owoce, które posypujemy cukrem. Cukru używamy do smaku i w zależności jak kwaśne są owoce.
  • Zawinięte pierogi 5. Zawijamy pierogi.
  • gotowanie pierogów 6. Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem masła. Ugotowane pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej
  • 7. Pierogi podajemy od razu po ugotowaniu same lub polane kwaśną śmietaną oraz posypane owocami i cukrem.

Porady

Pierogi owocowe zazwyczaj podaję z kwaśną śmietaną i posypane cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować