Lato w pełni, więc proponuję aromatyczne pierogi napełnione po same brzegi czarnymi jagodami, poziomkami i malinami.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
ciasto na pierogi z 1 kg mąki > http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/idealne-ciasto-pierogowe
nadzienie:
2 kg owoców (maliny, poziomki i jagody)
40 g budyniu waniliowego lub skrobi kukurydzianej i ziemniaczanej
cukier do smaku, ja dodawałam pół łyżeczki na jednego pieroga
Pierogi z owocami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce przebieramy i przesypujemy do miski.
2.Przebrane owoce posypujemy budyniem i delikatnie mieszamy potrząsając miską.
3.Z ciasta pierogowego odcinamy kawałek i formujemy na stolnicy wałeczek. Następnie wałeczek kroimy na kawałki, każdy kawałek lekko rozpłaszczamy ręką, a następnie wałkujemy, aby uzyskać zgrabne kółeczka.
4.Na placuszek kładziemy owoce, które posypujemy cukrem. Cukru używamy do smaku i w zależności jak kwaśne są owoce.
5.Zawijamy pierogi.
6.Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem masła. Ugotowane pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej
7.Pierogi podajemy od razu po ugotowaniu same lub polane kwaśną śmietaną oraz posypane owocami i cukrem.
Porady
Pierogi owocowe zazwyczaj podaję z kwaśną śmietaną i posypane cukrem.
Komentarze