Pierogi z kaszą jaglaną i czerwoną soczewicą

4 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wydaje się to bardzo proste połączenie, które niekoniecznie będzie smakowało jako farsz do pierogów. Jednak potrafi pozytywnie zaskoczyć, o czym sama się przekonałam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki (100 g pszennej i 100 g żytniej)
    1 łyżka oliwy/oleju
    ok. 90 ml ciepłej wody

    Farsz:
    100 g kaszy jaglanej
    100 g czerwonej soczewicy
    400 ml wody
    1 marchewka
    1 cebula
    przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, majeranek)
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą jaglaną i czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek przygotuj farsz – do garnka daj kaszę jaglaną (wcześniej opłucz ją gorącą wodą), soczewicę oraz wodę. Całość gotuj bez przykrycia do czasu wsiąknięcia wody. Kiedy to nastąpi garnek zdejmij z ognia i przykryj na 15 minut.
    Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę ze startą na tarce marchewką. Podczas smażenia dodaj trochę soli. Kiedy warzywa zmiękną dodaj je do ugotowanej kaszy i soczewicy.
    Całość wymieszaj i dopraw. Zostaw do wystudzenia.
  • 2. Całość wymieszaj i dopraw. Zostaw do wystudzenia.
    Aby przygotować ciasto do mąki dodaj olej, a następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę wyrabiając zwarte ciasto.
    Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm i wykrawaj okręgi lub kwadraty. Do każdego nałóż farsz i dokładnie zlep końce ciasta.
    Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub oliwy. Co jakiś czas mieszaj. Gotuj około 3 – 4 minuty (czyli mniej więcej minutę od momentu wypłynięcia).
    Podawaj z podsmażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować