Wydaje się to bardzo proste połączenie, które niekoniecznie będzie smakowało jako farsz do pierogów. Jednak potrafi pozytywnie zaskoczyć, o czym sama się przekonałam.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki (100 g pszennej i 100 g żytniej)
1 łyżka oliwy/oleju
ok. 90 ml ciepłej wody
Farsz:
100 g kaszy jaglanej
100 g czerwonej soczewicy
400 ml wody
1 marchewka
1 cebula
przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, majeranek)
Pierogi z kaszą jaglaną i czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek przygotuj farsz – do garnka daj kaszę jaglaną (wcześniej opłucz ją gorącą wodą), soczewicę oraz wodę. Całość gotuj bez przykrycia do czasu wsiąknięcia wody. Kiedy to nastąpi garnek zdejmij z ognia i przykryj na 15 minut.
Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę ze startą na tarce marchewką. Podczas smażenia dodaj trochę soli. Kiedy warzywa zmiękną dodaj je do ugotowanej kaszy i soczewicy.
Całość wymieszaj i dopraw. Zostaw do wystudzenia.
2.Całość wymieszaj i dopraw. Zostaw do wystudzenia.
Aby przygotować ciasto do mąki dodaj olej, a następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę wyrabiając zwarte ciasto.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm i wykrawaj okręgi lub kwadraty. Do każdego nałóż farsz i dokładnie zlep końce ciasta.
Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub oliwy. Co jakiś czas mieszaj. Gotuj około 3 – 4 minuty (czyli mniej więcej minutę od momentu wypłynięcia).
Podawaj z podsmażoną cebulką.
Komentarze