Mięsne rogaliki z kładzionymi kluskami i brokułem w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Obiad, który przygotujesz na jednej patelni.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • mała podwójna pierś z kurczaka lub duża pojedyncza
    50 g mozzarelli
    1 cebula
    1/2 brokuła
    2 jajka
    5 łyżek wody
    1 – 1.5 szklanki mąki (u mnie orkiszowej)
    5 łyżek koperku (może być mrożony)
    80 ml śmietanki 30%
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    oliwa, olej lub masło
    przyprawy i zioła – sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, bazylia, curry, słodka papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Mięsne rogaliki z kładzionymi kluskami i brokułem w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z piersi z kurczaka robimy filety jak na kotlety schabowe, jednak kroimy je na trójkąty (jak ciasto na rogaliki). Mięso przyprawiamy i zwijamy z niego rogaliki, dając do środka pokrojony w paski ser mozzarella.
  • 2. Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni, doprawiając solą i curry. Kiedy jest już zeszklona, dolewamy do niej wodę – około 300 – 400 ml i wkładamy mięsne rogaliki. Do wody dodajemy ulubionych ziół – u mnie był to majeranek, a także słodką paprykę. Mięso dusimy w wodzie, w razie potrzeby dolewając jej – tak, aby mięso było całe w niej zanurzone.
  • 3. Po 8 – 10 minutach do wody dodajemy również pokrojonego w małe różyczki brokuła, całość co jakiś czas mieszamy.
  • 4. Teraz robimy ciasto na kluski kładzione – do miseczki dajemy 2 jajka, doprawiamy solą, ziołami, przyprawami, dodajemy 5 łyżek wody i całość dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając – tak, oby powstało zwarte ciasto, jednak nie bardzo twarde.
  • 5. Kiedy mięso będzie już miękkie, ciasto na kluski dajemy do wody (nabierając na łyżeczkę i tworząc w ten sposób kluski), pomiędzy mięso, tak oby kluski mogły gotować się w powstałym sosie.
  • 6. Po 2 minutach gotowania do całości dodajemy wymieszaną (najlepiej w słoiczku) śmietankę, mąkę ziemniaczaną i koperek. W razie potrzeby doprawiamy. Całość mieszamy do momentu zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka Kurczak Mozzarella Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować