Dyniowa potrawka - leczo z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.300 g dyni pokrój na duże części i włóż do piekarnika na 1 godzinę – polecam upiec dynię dzień wcześniej. Następnie dynię obierz ze skórki i zblenduj na gładką masę razem z pomidorami z puszki lub passatą pomidorową.
2.Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie dodaj posiekaną cebulę i przetarty czosnek. Całość lekko podsmaż. Teraz dodaj 100 g obranej i pokrojonej w drobną kostkę dyni, pokrojonego w paski pora, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone w paski pieczarki. Wszystko wymieszaj i podsmaż na patelni. W międzyczasie dodaj przyprawy (1 łyżeczkę słodkiej papryki, ½ łyżeczki soli, trochę pieprzu, majeranku oraz gałki muszkatołowej).
3.Podsmażone warzywa przełóż do garnka i dodaj dynię zblendowaną z pomidorami z puszki oraz pokrojonego w kostkę świeżego pomidora. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut (do miękkości warzyw), co jakiś czas mieszając. W międzyczasie możesz doprawić do smaku.
Komentarze