Dyniowa potrawka - leczo z dynią

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Prosty pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Potrawkę możesz zjeść samą, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków, ryżu lub kaszy.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 400 g dyni
    400 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki (1 puszka)
    ½ papryki
    4-5 pieczarek
    1 cebula
    ¼ pora
    1 duży pomidor
    2 ząbki czosnku
    przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki soli, majeranek, pieprz, gałka muszkatołowa
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania jednogarnkowe Leczo Potrawka

Dyniowa potrawka - leczo z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 300 g dyni pokrój na duże części i włóż do piekarnika na 1 godzinę – polecam upiec dynię dzień wcześniej. Następnie dynię obierz ze skórki i zblenduj na gładką masę razem z pomidorami z puszki lub passatą pomidorową.
  • 2. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie dodaj posiekaną cebulę i przetarty czosnek. Całość lekko podsmaż. Teraz dodaj 100 g obranej i pokrojonej w drobną kostkę dyni, pokrojonego w paski pora, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone w paski pieczarki. Wszystko wymieszaj i podsmaż na patelni. W międzyczasie dodaj przyprawy (1 łyżeczkę słodkiej papryki, ½ łyżeczki soli, trochę pieprzu, majeranku oraz gałki muszkatołowej).
  • 3. Podsmażone warzywa przełóż do garnka i dodaj dynię zblendowaną z pomidorami z puszki oraz pokrojonego w kostkę świeżego pomidora. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut (do miękkości warzyw), co jakiś czas mieszając. W międzyczasie możesz doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Passata pomidorowa Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować